2018. sze 06.

BARBIE

írta: Clodovicus S. Carolus
BARBIE

Az ötvenes években jelent meg a Die Bild-Zeitung című újságban Reinhard Beuthin tustollából Lilli a fiatal, öntudatos nő képregény története.

Népszerűsége odáig vezetett, hogy egy német játékgyár 1955-ben öltöztethető babává formálta alakját, s egészen 1964-ig kislányok százezreinek okozott örömet.


Bild Lilli karrierje azonban 1959-ben megtorpant. Megjelent a konkurens baba: Barbie, aki ma ünnepli 55. kereskedelmi születésnapját. Barbie és Lilli hasonlósága nem véletlen. Az ötvenes évek vége felé a Matel játékgyár egyik alapítójának felesége -Ruth Handler- épp Németországban nyaralgatott, s borzasztóan megtetszett neki Bild Lilli. Vett néhányat, egyet a kislányának -Barbarának- a többit pedig a Matel gyárnak. Mivel nagyobb, erősebb cég volt az amerikai - s mint tudjuk, az erősebb kutya...- így Bild Lilli-t egyszerűen lekoppintották, s elnevezték a tulaj lányáról Barbie-nak. Mindjárt az első évben el is adtak belőle vagy 400 ezer darabot. Két hajszínnel jelent meg, de rucija csak egy volt, egy csíkos fürdőruha.

lilli-barbie.jpg

Szólj hozzá

izébigyók