2018. sze 18.

The Times

írta: Clodovicus S. Carolus
The Times

A „Szürke Hölgy” -bár a gyengébbik nem esetén nem illendő a korra célozni- immár 167 éves.

Ugyanis 167 éve 1851. szeptember 18-án jelent meg először a The New York Times (Akkori nevén: New York Daily Times), s pontosan 1 cent volt az ára. Kezdetben a hét hat napján -később minden nap- megjelenő újság a konzervatív nézetek képviselője volt. Alapítói George R. Jones bankár és a republikánus politikus, újságíró Henry Jarvis Raymond. A lap stílusát már az első számban megfogalmazták:


„Konzervatívaknak kell lennünk minden olyan esetben, amikor a konzervativizmus a közjót szolgálja, és radikálisok leszünk mindenben, ami szerintünk radikális hozzáállást és reformot kíván. Nem hiszünk abban, hogy a társadalomban valami vagy helyes vagy helytelen – arra törekszünk, hogy ami jó azt megtartsuk és fejlesszük, ami gonosz azt kiirtsuk vagy megreformáljuk.”


Az újság népszerűsége akkor kezdett növekedni, mikor az akkori politikusok disznóságait kezdte kiteregetni. Igyekezett politikailag független maradni, s ez -hellyel közzel- sikerült is.
Míg más lapok folytonos változtatásokat eszközöltek, a The Times megtartotta eredeti formáját, elrendezését.

1896-ban új irányítás alá került. Adolph Ochs szerezte meg az újságot, s bizony azóta is e család kezében van. Ochs kisebb újításokat hajtott végre, melyek viszont igazi médiaóriássá emelték a napilapot. Új szlogen is született: „All The News That's Fit To Print” (A hír az, ami megjelenésre érdemes). A The Times volt az első, aki képes volt kilépni a nemzetközi terjesztés felé, s az első, amelyik saját rádióadót vásárolt. Ám az utolsó, mely hajlandó volt színes képeket is közölni.

Az újság szerkezeti felépítése egyszerű és világos. Az első részt többnyire a politika és a gazdaság hírei töltik ki, a második inkább elemzéseket, hozzászólásokat tartalmaz, a harmadik pedig a színes rovat: utazás, főzés, művészetek, divat és keresztrejtvény.

Sajátságos írásmód, afféle „Honorifics” alakult ki, ami azt jelenti, hogy a cikkben szereplő illető nevét, csak az első említéskor írják le. Utána csak Mr, Mrs vagy Miss, Ms a megszólítás.

A The New York Times alapítása óta megtartotta konzervatív stílusát. Szigorú, időnként éles bírálatokat is közöl -néha sajnos rólunk is-, de igyekszik a fölösleges túlzásoktól távol maradni.

the_times.jpg

Szólj hozzá

politika történelem