2018. okt 31.

Rushmore

írta: Clodovicus S. Carolus
Rushmore

Az emlékmű alapgondolata Doane Robinson történésztől származott.

Célja az volt, hogy megalkossák az amerikai demokrácia szent helyét. Az amerikai demokrácia leírásába most nem mennék bele, lehet, eztán nem lennék túl népszerű. A szent hely pedig a fehérek nélkül is ott volt már, hiszen az őslakos indiánok a jenkik megjelenése előtt néhány száz éve szakrális helynek tekintették a Dél-Dakota államban található Fekete hegyet.

 rushmore01.jpg

rushmore02.jpg

A szoborcsoport tervezésével és kivitelezésével egy dán származású szobrászt, bizonyos John Gutzon Borglum-ot bízták meg, aki már bizonyította művészi és szellemi elhivatottságát. Speciel a Ku-Klux-Klan egyik oszlopos tagja volt - de ez egy másik történet. Híres vadnyugati hősök lettek volna bemutatva az eredeti elképzelésben, de a szobrász azt mondta, hogy ez hülyeség, inkább nagyobb személyiségek szerepeljenek ebben a monumentális alkotásban, ha már ennyi pénzt és energiát beletesznek. A megbízók azt mondták, oké. Így lett kiválasztva az a négy amerikai elnök. Hogy miért pont Ők, arra sok válasz van, a legegyszerűbb az, hogy mert csak.

 borglum-mix.jpg

A terv szerint deréktól fölfelé faragták volna ki a sziklából Washington, Jefferson, Roosevelt és Lincoln elnököket, de közben kifogyott a kasszából a dollár, így csak az arcok maradtak.

 rushmore03.jpg

A munkálatok 1927 októberében kezdődtek, s nagy segítségükre volt Alfred Nobel találmánya a dinamit. Majdnem 460 ezer tonnányi sziklát bontottak le az 1745 méter magas hegyről, mire a fejek kialakítása elkezdődhetett, melyekhez naponta 400 kézi fúrót használt a csaknem 500 főből álló brigád. Egyenként faragták a 18 méter magas elnöki főket, először Washington feje készült el 1930-ban, majd következett Jefferson (1936), Lincoln (1937), majd a művész belefogott Roosevelt kifaragásába, de közben átlépett az örök vadászmezőkre, ezért a munkát fia vette át. 1941 októberére a pénzügyi források végképp kiapadtak, ezért 31-én úgy döntöttek, hogy a 14 éven keresztül tartó, több, mint egy millió dolláros projekt úgy jó, ahogy van. S lám, így is maradt, befejezetlenül.

Azóta is évente több millió amerikai turista keresi fel a helyet, mert ez is része a történelmi múlttal nem rendelkező amerikai nép eszmei kapaszkodóinak. Kicsit sokba került, nincs is teljesen készen, de az övék, hát nézegessék.

Szólj hozzá

történelem művészet