2018. dec 25.

Az ördögűző - 1973

írta: Clodovicus S. Carolus
Az ördögűző - 1973

Épp 45 éve - 1973. december 25-én mutatták be azt a horrorfilmet, amelyiket a világon először Oscarra jelöltek, s a tíz lehetőségből kettőt aranyszobrocskára is váltott.

Az Ördögűző még ma is megállja a helyét, holott 1973-ban még nem voltak hiperszuper számítógépek, így a trükköket zseniális ötletekkel oldották meg. Alapmű lett belőle, amiből még ma is merítenek a rendezők. A forgatókönyvet saját regényéből William Peter Blatty írta, aki állandó csatát folytatott Willaim Friedkin-nel a film rendezőjével. Néha még igazi bunyó is előfordult.

Már a forgatás előkészületei sem voltak gondoktól mentesek. A főszerepekre több jelölt is akadt, de mindenki mást akart. Mielőtt Linda Blair megkapta volna a szerepet szóba jött Sharon Stone, Kim Basinger, Melanie Griffith és Brooke Shields neve is. Hát...

Az anyuka szerepére a rendező Audrey Hepburnt szerette volna, még a WB is támogatta az ötletet, de a színésznő csak úgy vállalta, ha Rómában forgatják. Kár. Így lett végül Ellen Burstyné.

A másik két főszereplő a két ördögűző pap - Karras atya (Jason Miller, akinek rögvest Oscar jelülést hozott a film) és Merrin atya (Max von Sydow), akiket egy igazi jezsuita Thomas V. Bermingham atya látott el tanácsaival, hogy szerepük minél hitelesebb legyen. A rendező eredeti stáblistájából csak Max von Sydow volt az egyetlen, akit -komoly viták és alkudozások után- sikerült megszerezni.

A filmben röntgen asszisztenst alakító Paul Batesonról később kiderült, hogy egy sorozatgyilkos. Mivel csak közvetett bizonyítékokat találtak ellene, csupán húsz évre ítélték. 

A filmet -bemutatója után nem sokkal- számtalan városban betiltották, vagy csak bizonyos részek kivágása után engedték vetíteni. De még így is kasszasiker lett, hiszen a 15 millió dolláros költség 402 millió dollár hasznot hozott.

Később Blatty elárulta, hogy könyve témáját egy megtörtént esetből merítette. 1949-ben egy Roeland Doe nevű fiút szállta meg az ördög, s a Vatikán feljegyzései szerint két jezsuita pap sikerrel végezte el rajta az ördögűzést.

Volt később is egy hasonló eset, melyről már írtam. Anneliese Michel szomorú élettörténetéből is filmet készítettek Ördögűzés Emily Rose üdvéért címmel, mely tisztelettel utalt az 1973-as alapfilmre.

Filmes adatlap áttekintése:

Cím:
Az ördögűző (The Exorcist)
Írta:
William Peter Blatty
Rendezte:
William Friedkin

Bemutató:
1973. december 25/26
A rendezői változat, melyben minden kivágott rész is látható:
2000. szeptember 22. 

Főbb szerepek:
Lankester Merrin atya - Max von Sydow
Damien Karras atya - Jason Miller
Chris MacNeil - Ellen Burstyn
Regan Teresa MacNeil - Linda Blair

A film díjai:
Oscar-díj (1974)
legjobb hangeffektusok
legjobb forgatókönyv: William Peter Blatty 

Golden Globe-díj (1974)
legjobb film: William Friedkin
legjobb rendező: William Friedkin
legjobb női mellékszereplő: Linda Blair
legjobb forgatókönyv: William Peter Blatty

ordoguzo1973-mix.jpg

Szólj hozzá

film