2019. máj 12.

Florence Nightingale

írta: Clodovicus S. Carolus
Florence Nightingale

„Ha valaki olyan életet él, amely mindenki számára fejlődést hoz, és ez a fejlődés állandó, nem hal meg vele, az ilyen ember életét Igaz Életnek nevezhetjük.”


Az idézet Florence Nightingaletől származik, aki kifejlesztette, megalkotta, lefektette a modern betegápolás, a nővérképzés alapjait.

A fenti idézetet -bár nem az egészségügy területén dolgozom- magaménak érzem, afféle filozófiai szempontból.

Florence Nightingale annak ellenére, hogy piszokgazdag családból származott, mégis azt vallotta, hogy a betegellátáshoz mindenkinek joga van. Mindenkinek. Legyen az bármely vallású, vagy nációhoz tartozó ember. Kilépett a hagyományos konvenciók világából, rendkívül művelt és vallásos emberré vált.

Tevékenysége nagyobb publicitást a Krími háborúban (1853–1856) kapott. Az általa szervezett nővérgárda odaérkezése előtt a hadikórház halálozási rátája 42 százalék volt. Miután munkához látott csapatával ez a szám 2,2 százalékra csökkent. Igaz, ehhez nagyon kemény munka társult. Minden éjjel lámpással járta végig a kórtermeket, így ellenőrizte beosztottai munkáját. Viktória királynő, miután megismerte, bizalmasává fogadta. A férfiak uralta orvostársadalom nem nézte jó szemmel az „okoskodását”. De a királynő barátsága révén elérte az egészségügyi reformok bevezetését. Mivel mindenről pontos statisztikai feljegyzést készített, könnyedén meggyőzte még a legellenállóbb orvosokat is igazáról. Florence Nightingale megteremtette a betegápolás etikai alapjait. Május 12-én ezért az Ő születésnapján ünnepli a világ az ápolókat.

Magam is hálás vagyok Nekik, mert sajnos volt részem kitapasztalni a "kiváló" magyar egészségügy sötét bugyrait. A nővérek azok, akik összefogják, tartják ezt a tákolmányt, akik -sokszor erejükön felül- igyekeznek a lehetőségeikhez képest a legjobbat adni. Ők azok, akik gyakran az orvosok helyett életet mentenek, akik valóban hivatásként tekintenek munkájukra.

florence_nightingale_mix.jpg

Szólj hozzá

történelem