2019. sze 02.

Darwin-díj 2019

írta: Clodovicus S. Carolus
Darwin-díj 2019

Szerintem még mindig a leghíresebb Darwin-díjas a világhírű amerikai író, Tennessee Williams, aki egy szállodai szobában, erősen ittas állapotban szeretett volna a szemébe csöppenteni, de a szemcseppes üvegcse kupakja, melyet rendszerint e művelet alatt a szájában tartott, véletlenül a torkán akadt és az író megfulladt.

 

Aki a fentebbi példából nem értené - a Darwin-díj egy posztumusz „kitüntetés” melyet az internetezők szavazatai alapján ítélnek olyanoknak, akik a legostobább módon veszítik el életüket, vagy nagyon fontos szervüket, képességüket. A Darwin-díj „intézménye” egyébként az emberiség azon boldog őstörténeti korszakából származik, amikor még nem létezett színes tévé, meg mobiltelefon, meg számítógép, meg „fészbuk” és egyéb ezekhez hasonló nyalánkságok, így ezek a különös históriák szájról szájra terjedtek pl. a banánért való bolti sorban állásokban, vagy a fodrásznál, esetleg a hét végén a cukrászdában. Aztán -ha elég érdekesnek tűnt az eset- innen, a nép ajkáról emelte át a média, hogy a fényes szelek szárnyán tovarepítse. Zavart fejrázással történt a szavazás, melynek sosem volt összesítője, így a legtöbb eset csupán poros archívumokban lelhető meg, afféle legendáriumokban. De aztán jött az internet korszaka, s már ennek hajnalán, a nyolcvanas évek derekán e-mail-ekben terjedt a sok képtelen eset, amit gyakorta rögzített is valamilyen helyi média. A következő lépésben Wendy Northcutt létrehozta azt a honlapot, ahol igyekezett összegyűjteni a sok önjelölt idiótáról szóló esetet, megalkotta a Darwin-díj fogalmát és lefektette a díj elnyeréséhez szükséges feltételeket. A legfordulatosabb esetek felhasználásával kiadott néhány könyvet is, s azóta milliók figyelik, gyűjtik, osztják a híreket a témában.

 

A legelső díjazott egy amerikai fickó volt, aki addig lökdösött egy kólaautomatát, míg az ráborult és agyonütötte.

 

Nálam még mindig az az idióta viszi a pálmát, aki belőve megpróbált közösülni egy krokodillal. Nos, a krokinak sikerült a srácot magáévá tennie, mert egy darabkája sem került elő. Ta-dááá!

darwin-2019.jpg

Az idei, 2019-es győztesek között egyelőre igen előkelő helyen végzett az a texasi páros, amelyik május 24-én, a Louisiana államban található Károly tó Black Bayou Draw hídján kísérelte meg az átkelést. Csakhogy ezt az alacsony pontonhidat időnként kinyitják, hogy a hajók átjussanak a tó ezen szakaszán. Ilyenkor a 384-es utat sorompó zárja el, s külön is figyelmeztetik az autósokat a veszélyre.

 

Ám a 23 éves Alejandro és a 32 éves Roberto úgy gondolta, ők is képesek arra, amire az 1980-ban bemutatott The Blues Brothers -immár kultuszfilmmé növekedett- híres párosa. Tévedtek. Mindketten megfulladtak, így jár nekik a dupla Darwin-díj. Chevrolet Cruze kocsijuknak ugyanis nem volt rendőrautó gumija, rendőrautó felfüggesztése és rendőrautó motorja, nekik kettejüknek összesen meg fél bit agya.

 

A nyugati Darwin-díj mintájára az orosz író, Roman Afanaszjev pedig meghirdette a Tökfilkó-díjat, mely kitágítja a Darwin-díj határait, hiszen nem ostoba módon elhalálozott személyekre lehet voksolni, hanem inkább olyanokra, akik élnek, de a túlzott vodkafogyasztás következményeként valamilyen bődületesen nagy marhaságot csináltak. A Tökfilkó-díj idei győzteseiről nincs infóm, de a népszerű csatornákon biztos lehet válogatni.

 

Lassan itt lenne az ideje annak is, ha valaki elindítaná a Darwin-díj vagy a Tökfilkó-díj kifejezetten magyar megfelelőjét. A néven gondolkodva lennének ötleteim (Hatökör-díj, Gyagya-díj,Fajankó-díj,stb.), de nem kívánom kisajátítani a gondolatot. Hagyom, másnak is lendüljön meg a fantáziája. Mert: „Meghalni, itthon is tudni kell...”

 

https://www.youtube.com/watch?v=QTOg4aYGtdY

Szólj hozzá

izébigyók