2019. sze 16.

Peter Falk

írta: Clodovicus S. Carolus
Peter Falk

Igazából nem is akart színész lenni, mert a kalandos CIA ügynökök élete sokkal jobban vonzotta.

Tanulmányait pénzügyi területen végezte, de aztán megadta magát a sorsnak: színész lett. Kicsit hátrányos helyzetben érezte magát, mert egy gyermekkori betegség miatt elveszítette egyik szemét. Ám későbbi rajongói szerint, épp ez a fogyatékossága tette különösen vonzóvá tekintetét.

Eleinte színházi előadásoban láthatta a közönség. Legelőször 1956. január 3-án, Molière: Don Juan című darabjában játszott, s a színházi alakításaiban megszerzett szakmai rutin kifejezetten érezhető a filmes munkáiban.

Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy leghíresebb alakítása egy 69 epizódból álló televíziós sorozat főszerepe volt, melyben a szinte mindig rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású, Los Angeles-i nyomozó, Columbo hadnagy bőrébe bújt.

A legelső epizód után egyébként leállt a forgatás, mert sem a színész, sem a stúdió nem volt meggyőződve arról, hogy a sorozat sikeres lehet. Ám a nézettségi adatok meggyőzték őket a folytatás mellett.

Azt tudod, kedves Olvasóm, hogy mi a szeretnivaló hadnagyunk keresztneve? Ha rajongó vagy, akkor persze, hogy tudod, de a többieknek elárulom. Az egyik epizódban jól látható a hadnagy igazolványa, melyből kiderül, hogy Frank Columbo a teljes neve. Na és a feleségének? Csupán egyetlen részben árulja el a ketesztnevét, hogy Rose.

Peter Michael Falk 1927. szeptember 16-án született New York-ban. Egy mese szerint magyar származású volt, de igazából ezzel kapcsolatban nem találni információt.

Mindig is szerette a nőket, kétszer is nősült. Szabadidejében szívesen sportolt és festegetett, többnyire szép, fiatal hölgyeket hiányos öltözetben.

Színes és vidám egyénisége átsugárzik a mozifilmes és a televíziós munkáiban is. Nem véletlen, hogy a színészt egy Golden Globe díjjal, öt Emmy díjjal és két Bambi díjjal jutalmazták.

Nekünk, magyar rajongóknak pedig különösen örömteli, hogy olyan csodálatos szinkronhangot kapott, melyet Szabó Gyula kölcsönzött neki. 

peter_falk.jpg

Szólj hozzá

film színház szakma