2019. sze 19.

LunaPic

írta: Clodovicus S. Carolus
LunaPic

Egyre vacakabb ez a blog.hu. Ötből háromszor összeomlik a főoldal. Egészen kalandos manapság itt blogolni, főleg, ha kritikus a szerző hangvétele. De nem erről akartam írni, hanem arról, hogy már a digitális képalkotás őskorában is volt lehetőség az úgynevezett nyers képek minimális effektezésére. Aztán ahogy fejlődött a számítástechnika, úgy jelentek meg a piacon a különféle számítógépekre telepíthető képvarázslók. A Thomas és John Knoll neve által fémjelzett -ma már nagy öregnek számító- képszerkesztő és fényképfeldolgozó program első, valóban működő verziója 1990-ben vált elérhetővé. Ez lett az alfa és ómega, s akinek sikerült teljes körűen elsajátítani működését, az azt tesz a feldolgozásra váró képpel, amit csak akar.

          A nem éppen „olcsójánosoknak” való szoftver, épp az ára miatt, inkább a szakmai berkekben lett népszerű. Ezért remek és ingyenes alternatívák születtek a fizetős kiváltására.

          Aztán beköszöntött az a korszak, amikor szinte minden ember zsebében ott lapul egy komplett médiagyár. A különféle applikációk azonnal képesek a képi feldolgozásra, ha kell, akkor 3D-s, animált arcot is varázsol egy mezei selfie-ből. Hű, de szeretné ezt most megszerezni a nagy, kék "f" betűs Evan Spiegeltől, Bobby Murphytől és Reggie Browntól! De egyelőre nem adják ;)

          Szóval a mobiltelefonokra szinte percenként adnak ki újabbnál újabb képszerkesztő, fényképfeldolgozó appokat, melyeket ingyen, vagy némi juttatásért lehet letölteni és használni.

          De van egy köztes rés, melyre nagyon-nagyon rég, még a mostani mobilok elterjedése előtt egyszer már felhívtam a figyelmet. Ez pedig az online képfeldolgozók világa. Ugyanis az ablakos fickónak volt egy fikciója, ami mára részben megvalósult. Bill azt vizionálta, hogy a digitális jövőt a felhőszolgáltatásokban és az online szoftverek mindennapos használatában tudja csak elképzelni. Mindezt akkor mondta, amikor még sok Windows98-as gépen a Word 2.0-ás verziója hasított. Elképzelése nagyjából megvalósult, hiszen rengeteg ügyet, munkafázist már csak online lehet lebonyolítani. Komoly vállalatok szinte teljes működése a felhőben zajlik, a média nagy része a világhálón terjeszkedik, s onnan szórja szét emberek milliárdjainak Mammon isten kinyilatkoztatásait.

lunapic.jpg

          Szóval, hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, az online képvarázslók nagy korszaka jelenleg völgyben jár, de a nosztalgia, vagy a speciális funkcióik miatt néhányuk mégis túlélni látszik. Ezer esztendővel ezelőtt (természetesen nem szó szerinti értelemben) egyik efféle kedvencem volt a LunaPic nevű alkalmazás, melyet az alábbi linken lehet elérni: https://www196.lunapic.com/editor/

Aminek nagyon megörültem, hogy van neki egy mobilbarát verziója is, itt: https://www196.lunapic.com/editor/?action=set-mobile

malacka.jpg

Mindkét esetben egy effektezésre váró képet kell feltölteni, lehetőleg olyat, ami nem nagyon bizalmas - nunquam solus cum sola, vagyis az ördög nem alszik. A kép feltöltése után aztán megkezdődhet a szerkesztés, effektezés. Minden úgy megy, mintha egy letöltött programmal dolgoznánk, viszont annak stabil működéséhez csupán internetelérésre van szükség. Ráadásul sok olyan jópofa effektet is használhatunk, amit másutt nem. Van még egy fontos előnye. Ha egyébként nincs szükségünk effajta képfeldolgozókra, csak egyetlen képet szeretnénk egyedi effekttel ellátni, akkor csak ezért fölösleges bármit letölteni eszközeinkre. Kép fel, effekt, kép le. Tiszta ügy. Érdemes kipróbálni, mert az alkalmazás aztán online megosztást is felajánl, így a végén még letölteni sem kell semmit. Jó szórakozást Hozzá. LunaPic.


Szólj hozzá

grafika