2019. okt 03.

Már 120 éve szívunk!

írta: Clodovicus S. Carolus
Már 120 éve szívunk!

Mi az?


Manapság a legtöbb háztartásban megtalálható. Általában a hét végén kerül elő, s hangjával sok házi kedvencet lehet az őrület határára sodorni. Az a szívás, ha nincs szívás. Jelenleg a piacon legalább harmincféle típus létezik. Van betétes és betét nélküli, száraz vagy/és nedves. Lehet kapni szólóban és központilag beépíthető verzióban is. Aki a porszívóra gondolt, jól gondolta. Ma van pont a 120. születésnapja.
1899. október 3-án 634,042 számon szabadalmaztatta John Thurman az amerikai St. Louis-ban. Motorized vacuum cleaner néven kezdte meg pályafutását a kezdetben nem épp aprócska háztartási gép. Mint ahogy a neve mutatja, egy benzinmotorral hajtott berendezés volt, mely egy tartályban vákuumot hozott létre, így a tartályhoz csatlakoztatott csövek sikerrel szippantottak fel mindenféle piszkot a házakon belül. A gépet magába foglaló kocsit ló vontatta, s aki megrendelte a szolgáltatást, annak odaálltak a háza elé és a hosszú tömlőkkel már dolgozhattak is. A bérletért négy dollárt kellett fizetni.

Az alapötletet mások is meglovagolták, de az igazi újítást James Spangler hozta el, aki az elektromosságot kihasználva 1908-ban megalkotta a hordozható porszívót. Hipp-hopp céget is alapított rá, s mivel unokatesójának férje, William Hoover volt a főrészvényes, a készüléket Hoover porszívónak nevezték el. Évtizedekig uralták a piacot, mert Amerika legeldugottabb helyeire is eljutottak a cég porszívóügynökei. "It beats as it sweeps as it cleans!"- volt a szlogen. A porszívóhoz egy egész termékcsaládot kapcsoltak, így a Hoover cég óriási profitra tett szert.

A következő nagy újítást az Ohio-i Air-way Sanitizor Company eszközölte, mert feltalálták az eldobható papírporzsákot, így a porszívózás még egészségesebb lett. ;)

Végül pedig James Dyson 1983-ban kifejlesztette a porzsák nélküli porszívót, mely Dyson Dual Cyclone néven azóta is slágertermék a világ azon felén, ahol az emberek porszívóznak.

porszivo-mix.jpg

Szólj hozzá

izébigyók