2019. okt 28.

Az amerikai szabadság szobra

írta: Clodovicus S. Carolus
Az amerikai szabadság szobra

A Szabadság megvilágosítja a világot című alkotás, vagy ahogy mindenki ismeri: Amerikai Szabadság szobor a francia nép ajándéka.

     Az igazság az, hogy a népet nem is kérdezték, a politikusok döntöttek felőle. A terveket Frédéric Auguste Bartholdi készítette, ám a megépítésben óriási jelentősége volt Gustave Eiffel-nek. A szobor 46 méter magas, alatta talapzat áll, melyet Richard Morris Hunt tervezett, így a teljes mérete 93 méter. Súlyra a donna 204 tonna.

     Az építés költségeit a két ország felesben oldotta meg, de a pénzcsapokat sehol sem volt könnyű megnyitni. A bürokrácia már akkor is útját állta minden nemes kezdeményezésnek. Amerikában Joseph Pulitzer volt a támogatás fő szónoka, s így lassan de biztosan összegyűlt a pénz. Nekünk, magyaroknak tehát ebben is benne van a kezünk.

szabadsagszobor-2019-mix.jpg

     A szobor 1884-ben készült el Franciaországban és 350 darabra szedve hajóztatták át az USA-ba. Végül 1886. október 28-án ünnepélyesen leleplezték a ma már igazi szimbólummá növekedett alkotást. A dolog furcsasága, hogy az a Stephen Grover Cleveland amerikai elnök volt az ajándék „kicsomagolója”, aki előtte dühösen kampányolt ellene.

     1956. november 18-án emigráns magyarok kitűzték rá a nemzeti zászlónkat és egy segélykérő feliratot. Akkor sem segítettek.

     A szobor építéséről szóló képeket nézve nekem Elvis Presley arca ugrott be, éppen az övé, aki 1956-ban friss világsztárként igyekezett felhívni a figyelmet az itt kialakult helyzetre.

Szólj hozzá

történelem