2016. feb 18.

Japán furcsaságok - 10

írta: Clodovicus S. Carolus
Japán furcsaságok - 10

A „mangák” a modern Japánország szent kódexei.

Tulajdonképpen az amerikai comics, vagyis képregények japánosított verziói, ami persze nem igaz és mégis. Talán maradhatunk abban, hogy speciálisan japán képregények, melyeknek több ága is kapható, aszerint, hogy kor vagy nem szerint kinek is szánják.

Az összetett szó eredetileg vázlatot jelentett, de mára ez már a feledés homályába veszett. A kis képregények keletkezéséről a manga kutatók -mert már ilyenek is vannak- véleménye nem egységes. Vannak, akik már a 12. században keletkezett rajzos „füzeteket” is a mangák közé sorolják, de a többség inkább a második világháború utánra keltezi a mangák keletkezését.

A japánok számára a manga egyfajta nacionalista jelképpé is kinőtte magát, hiszen a szigorú amerikai megszállás időszakában keletkeztek. Eleinte ártatlan sztorikkal, aztán később, -mikor Japánország ismét megerősödött- a témák széles skáláját vonultatta fel.

A ma ismert manga és a hozzá tartozó, belőle kinövő anime stílus egy furcsa keveréke a japán és nyugati kultúrának. Jellegzetes figurái, gesztusrendszere is egyedivé teszi. A különféle manga főhősök példaképpé, mintává léptek elő a japán fiatalok körében, gyakorta szélsőséges túlzásokba sodorva őket.

Ebből született az a gondolat, hogy a japán lányok kerekded szemre vágynak, olyanra, mint az általuk olvasott mangák főhősei. A gazdagabbak kés alá fekve érik el a hatást, ám a többségnek ez, csupán vágyálom marad. Nekik született meg a szemhéjragasztó, egy bődületesen nagy hülyeség. Két fajtája kapható a piacon, az egyikben kicsi, ragacsos lapocskát kell a szemhéjra helyezni, s a csomagban mellékelt villácskával a szemhéj bőrét összecsippenteni. A másik típus működési elve hasonló az előbbihez, csupán annyi a különbség, hogy a ragacsos lapocska helyett folyékony és ecsettel felhordható ragasztó biztosítja a tapadást.

Elnézve a képeket, a kerekded, afféle europid szemek megformálása nem éppen sikeres. De sebaj. Belefér Japánország furcsaságai közé.

szemhejrag.jpg

Szólj hozzá

izébigyók