2017. jan 20.

„Majdnem” Magyar Majomember

írta: Clodovicus S. Carolus
„Majdnem” Magyar Majomember

33 éve, hogy a dzsungel árnyai közé lépett a magát elsősorban sportolónak tartó Johnny Weissmuller.

A kis Johann Weissmüller 1904-ben született Szabadfaluban, ami ma Temesvár része - egy bánáti sváb családba. Még egy éves sem volt, mikor összepakolták a motyót és kiköltöztek Amerikába. No itt sem volt épp kolbászból a kerítés, de legalább kerítésre is tellett. A papa bányászként dolgozott, majd Chicago lett az otthonuk, ahol az öcskös (Peter) született.
A kis Johnny gyenge tüdejére úszást javasolt a doktor, s a szülők megfogadták a tanácsot. Addig-addig úszkált a fiú, míg 190 centis 95 kilós izompacsirtává nőtt.
1922-ben kezdett komolyabb versenyeken indulni, amiket szép sorban meg is nyert néhány aprócska világcsúccsal. Az 1924-es párizsi Olimpián is versenyúszott -az öcskös születési papírjait használva, hiszen ő már született amerikai volt.


Mérleg:
100 méter gyors: aranyérem - világcsúcs. Weismuller volt az első, aki a 100 métert egy percen belül teljesítette.
400 méter gyors: aranyérem
4x200 méter gyorsváltó: aranyérem
S ha már ott volt, bevették az amerikai vízilabda csapatba is, akikkel együtt még bezsebelt az úszógatyába egy bronz érmet is.
Négy évvel később Amszterdamban újabb két arany - 100 méter gyors (ahol a magyar Bárány Istvánt előzte meg) és a 4x200 méter gyorsváltóért kapott érem is aranyszínűen csillogott.
Összesen 67 világrekordot állított fel, s többször lett Amerika bajnoka.

johnny-weissmuller_fotor_collage.jpg

De Ő volt Tarzan, a majomember is!
1929-ben kapta meg a főszerepet a Edgar Rice Burroughs regényéből készült Tarzan a majomember című kalandfilmben. Ezt még 11 epizód és a világhír követte. Sportkarrierjét a filmre cserélte, s még 1976-ban is vállalt szerepet.

Ötször nősült, harmadik feleségétől három gyermeke született. A hetvenes években több betegség is kínozta, kiderült: súlyos keringési és szívbetegsége van. (Churchill-el értek egyet: „No sport!”)
A pénzügyei se alakultak túl fényesen. A pazarló életmód végül arra kényszerítette, hogy feladja addigi könnyed életét. Utolsó éveiben kölcsönökből és segédmunkából élt. 1984. január 20.-án végleg felkapaszkodott egy liánra, s eltűnt a dzsungel mélyén. Temetésén még egyszer felhangzott a Tarzan filmekből ismerős, s oly jellegzetes üvöltés.

S hogy ki is volt valójában Tarzan? Erről Pepi bácsi majd legközelebb mesél Nektek, gyerekek.

Szólj hozzá

történelem magyarország