2015. júl 05.

Tom Collins

írta: Clodovicus S. Carolus
Tom Collins

    -Kérek egy „Tom Collins”-ot!-

Szólt a mixernek a bárpulthoz letelepedő, nadrágjához messze nem illő zakót viselő 40-es fickó. A -viszonylag új- cipője talpán még ott világított az árcédula. A bartender könnyed eleganciával készítette el ezt az egyszerű koktélt. A hosszúkás pohárban vidáman játszadoztak a szénsav-buborékok.


Tom Collins... Eltűnődtem, hogy ki a fene lehetett ez a Tom Collins?! Talán egy híres filmcsillag a 30-as vagy 40-es évekből? Vagy egy milliomos világfi, aki hófehér jachtján éldegélt és azzal ütötte el az időt, hogy végiglátogatta az elegáns és gazdag üdülőhelyeket? Nos...sem ez, sem az.

jerry_p_thomas.jpg

A koktél névadója Jerry P. Thomas, aki az Egyesült Államok első bármixere volt. 1830-ban született. A kaliforniai aranylázban szép summára tett szert, volt zenész, aranyásó és csapos. 1851-ben New Yorkban nyitotta meg az első bárját, ami csakhamar a város előkelő férfijainak kulturált lerészegedési helyévé vált. Jerry barátunk számtalan koktél receptjét alkotta meg, s ezekhez látványos, tüzes -szinte színpadi show-ba illő- keverési technikákat fejlesztett ki. Ő volt az, aki összeállította az első koktél-könyvet (The Bon-Vivant’s Companion), aki megfogalmazta az italok mixelésének alapelveit, általános eszközeit.
Jerrynek marhára bejött az üzlet! További bárokat és szállodákat nyitott, hetente 100 dollár fizetést adott magának (az USA alelnökénél is többet keresve ezzel). New Yorkban övé volt a leghíresebb bár a Broadway-n, Jerryt mindenki ismerte, aki számított valamit. Legjobb barátja Thomas Nast karikaturista volt, akinek politikusokat kigúnyoló rajzait szívesen akasztotta ki a bárok falára. Mulatói zsúfolva voltak értékes holmikkal, imádta az órákat, főleg ha aranyból készültek. Óriási vagyonát befektette a tőzsdén és ezzel aláírta végrendeletét.

A csőd mindent vitt. Hiába igyekezett mindent pénzzé tenni, hogy feleségét és két lányát megóvja a szegénységtől, nem járt sikerrel. A súlyos helyzet felőrölte egészségét, 55 évesen agyvérzés vitte el.

De ezen nem érdemes bánkódni, inkább keverjük ki a már felemlített koktélt, melyet másutt John Collins-nak a londoni Limmers hotel főpincérjének tulajdonítanak.

Tom Collins

tomcollins_koktel.jpg
Hozzávalók:

4 cl gin
4 cl citromlé
2 cl cukorszirup
10 cl szódavíz
citromszelet
koktélcseresznye

Így készítsük:
Egy hosszú longdrinkes pohárba tegyünk sok jeget, öntsük nyakon citromlével, cukorsziruppal és a ginnel. Keverjünk rajta egyet, majd töltsük fel szódavízzel. Díszítsük citromszelettel, cseresznyével és szívószállal kínáljuk.

Megjegyzés: bizonyos változataiban nem gint, hanem rumot használnak.

Szólj hozzá

izébigyók