2015. sze 05.

Az amerikai Rózsa Sándor

írta: Clodovicus S. Carolus
Az amerikai Rózsa Sándor

jj00.jpg168 éve született a híres vagy inkább hírhedett Jesse Woodson James, Amerika Rózsa Sándora.
Mesélek róla egy kicsit, s ígérem, történetem mélyebbre visz az amerikai történelem sötétebb bugyraiba, mint azt gondolni lehetne.

jj01.jpg1847. szeptember 5-én született Missouriban egy igen népes családba. A papa földműves és prédikátor, a Konföderáció lelkes híve. Fiait is ebben a szellemben neveli, s amikor kitör a polgárháború a fiúk is harcba indulnak. Speciális csapatba kerülnek, afféle láthatatlan légióba, ami hivatalosan nem is létezik, s különleges feladatok végrehajtását bízzák rájuk. Gerillaharcosként küzdenek a déliek oldalán, akik nem is tudnak a csoport létezéséről. Rabolnak, fosztogatnak, gyilkolnak. Néha saját zsebre is dolgoznak.jj02.jpg
A polgárháború után testvérével és unokatestvéreivel folytatják a harcot, de immár a saját szakállukra. Bankokat, pénzvonatokat rabolnak ki. Szemtanúkat sosem hagynak, Jesse James különösen a pénztárosok életét nem kíméli. Óriási a felháborodás. A hatóság nagy erőkkel ered a nyomukba, a vérdíj immár eléri a 10 ezer dollárt. Egyik társa lepaktál a nyomozókkal és néhány nap múlva Jesse James halott. Hátulról fejbe lőtték. Gyors temetés. A közhangulat megnyugszik. 1882. április másodikán áll a naptár.

jj04.jpgAz igazság azonban más egy kicsit. Ha jobban beleásunk Amerika történetébe, sötét alagutakba jutunk s bizony néha belebotlunk néhány csontvázba is. Az Amerikai Polgárháború „előestéjén” 11 déli állam dönt úgy, hogy kiválik a nagy szövetségből és Konföderációt alkotva külön államot hoz létre. Elnököt és kormányt is választottak, de erre északon nagy ívben tettek. A háború elkerülhetetlen volt és mind politikai, mind gazdasági, mind pedig hadi vonalon megkezdődött a háború. A déli titkos páholyok, akik ma is befolyásoló tényezői az amerikai gazdaságnak, különféle gerillacsapatokat szerveztek meg, akik kíméletlen módszerekkel igyekeztek gyengíteni az északiak erőit. Egy efféle titkos századba került az ifjú Jesse Woodson James és testvére is. Csapatukban tapasztalt bűnözők is helyet kaptak, gyilkosok, rablók igyekeztek a titkos csatornákon kapott parancsokat végrehajtani.
jj4.jpgA polgárháború után e sötét társaságok nem oszlatták fel ezeket a gerillacsapatokat, hanem újabb és újabb feladatokat bíztak rájuk. Mikor pedig már túl forró lett a talaj, minden kapcsolatot bevetve, a „bűnözőket” kiiktatták, vagy pedig nyugdíjazták.

Főhősünk halálát tökéletesen előkészítve megrendezték, Jesse James is új személyiséget, nevet kapott. Családot alapított és boldog öregségben,1935. február 9-én, 88 esztendősen lépett át az árnyékvilágba. Abban az időben a kriminológia még nem volt olyan fejlett, mint manapság, így a társadalmat is könnyebb volt az orránál fogva vezetni. Elég volt egy beépített újságíró, egy „saját” halott szakértő és minden el volt simítva. Néhány kisebb sakkfigurát beáldoztak, de a nagyobb halak (Billy a kölyök, a Daltonok, a Yunger fivérek, Frank James és főhősünk Jesse James) megúszták. A mai történelembúvárok kezében már más tudományágakban bevált eszközök és módszerek is szerepelnek. DNS teszt, különféle régi fotográfiákat restauráló szoftverek, hatalmas digitális gyűjtemények.

jj05.jpg

Persze igazán ne higgyük, hogy manapság efféle esetek nem fordulhatnak elő. A 21 század titkosszolgálatai is rendelkeznek afféle láthatatlan hadsereggel, akik törvények és szabályok felett járva hajtják végre a parancsokat. Őket -ha eljön az idő- ugyanígy nyugdíjazzák. A Monarch programozási módszerek használata semmit sem változott, csak finomodtak a technikák. Ezen titkos kommandók tagjai a saját életüket semminek tekintik, így minden lelkiismeret furdalás nélkül képesek másokét kioltani. Jesse James és bandája sosem hagyott szemtanúkat. Nem a saját személyiségük megvédése miatt, hanem a megbízók biztonságának és inkognitójának megőrzése végett. Így van ez...

jj60.jpg

Szólj hozzá

izébigyók