2015. sze 19.

Wiesn

írta: Clodovicus S. Carolus
Wiesn

Aki igyekszik, még elcsípheti a vén Európa egyik nagy népünnepélyét, a napokon át tartó alkoholmámoros, sültcsirkés roppanóskolbászos bulit.

Ma szeptember 19-én) nyílik a 2015-ös Oktoberfest Münchenben, vagy ahogy a bajorok hívják a helyre utalva: „Wiesn” (Theresienwiesn). A vendéglátó sörfőzdék idén is különlegesen erős nedűt főznek az alkalomra (Wiesnbier), melyet a pontosan egy literes korsókból lehet fogyasztani. Ez évben is legalább lesz 7 millió vendég, idén is biztosan elfogy 60 ezer hektoliter sör és 500 ezer sült csirke.

A helyszín továbbra is a Terézia mező, ahol legalább 30 hatalmas sátorban lehet átmámorosodni. Akinek kedve szottyan, felülhet az óriáskerékre, vagy valamelyik hullámvasútra. Az utóbbit csak éhgyomorral... Szóval, nagy buli lesz!

 

De mi is ez az Oktoberfest?

Az elsőt 1810. október 12-én rendezték. Lajos Károly Ágost trónörökös (A későbbi I. Lajos király a Wittelsbach házból) elvette feleségül Therese Charlotte Luise Friederike Amalie von Sachsen-Hildburghausen-t vagyis Terézia Sarolta szász hercegnőt és a lagzira meghívta egész Münchent. Az ünnepséget a város melletti mezőn tartották, s eleinte inkább sportos, lovasjátékos jellegű volt.

Aztán néhány évtized múlva Lajos király -szeretője, Lola Montez táncosnő miatt és a kialakult forradalmi helyzet folyományaként- lemondott a trónról.

No, de az Oktoberfestet a nevezetes lakodalom óta minden évben megtartották - kivéve 24 alkalmat, mert az Európai és így a német történelemben is voltak mélypontok, mikor nem volt ok az ünneplésre.

Szinte minden Oktoberfest hozott valami újdonságot, ez a tendencia nagyjából a 19. század végéig folytatódott. Ekkorra alakult ki a mai népünnepély jellege, a vidám „ereszdelahajamat” sörfesztivál.

1880-tól habzik a sör a korsókban, melyet 1600 pincérlány hord a vendégek elé. 1818 óta a hangulat fokozására mutatványosok és zenekarok is jelen vannak, így már semmi nem állja útját annak, hogy jól érezze magát az, aki imádja a jó bajor söröket, a ropogósra sült csirkéket, a szép bögyös „pipiket”, vagyis pincérlányokat.

 oktoberfest_mix.jpg

Szólj hozzá

izébigyók