2015. sze 26.

Gershwin

írta: Clodovicus S. Carolus
Gershwin

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az 1898. szeptember 26-án született Jacob Gershowitz egy igazi zenei újító volt, aki más dimenziókba helyezte át az opera fogalmát.

Ja, hogy a név ebben az alakjában nem ismerős? S ha így: George Gershwin?

gershwin_g.jpgOroszországból vándoroltak ki Amerikába és a kis George úgy határozott: nagy, amerikai sportoló lesz belőle. Ez csupán csak addig ment, míg a bátyja nem kapott egy pianínót. Onnantól kezdve a kisfiú el sem mozdult a hangszer mellől. Pillanatok alatt kiderült, hogy született tehetség, vérében van a klasszikus és a modern zene. Zenei tanulmányokat alig végzett, a magyar Kilényi Ede ismertette meg az alapokkal.
Egész fiatalon egy zenemű üzletben plugger-ként reklámozta a slágereket, így tanulva a zenekészítés csínját-bínját. Alig volt húsz esztendős, amikor megírta első slágerét a Swanee című számot.
1924-ben három hét alatt komponálta meg a „Szomorú rabszódiát” (Rhapsody in Blue) melynek eredeti hangszerelése zongorára és dzsessz-együttesre épült. Óriási szakmai és közönségsikert aratott.
Ezek után kinyíltak előtte a kapuk, s a támogatók örvendezhettek, mert Gershwin lelkében ott szunnyadtak további nagy művei.
1928 - Egy amerikai Párizsban, néhány Broadway-produkció, -egyikért Pulitzer-díjat kapott- majd pedig 1935 - Porgy és Bess. A fekete környezetben játszódó történet óriási bukás volt. Hja, Amerika, a szabadság és a demokrácia földje! (Ám a zene később mégis sikerre vitte.)
A kudarc után Hollywoodba költözött és zenés filmekhez, produkciókhoz írt jobbnál jobb zenét. Siker vette körül és anyagi biztonság, de mégsem volt boldog. A nő, akit szeretett, nem lehetett a felesége, mert más vallású volt. Egy másik pedig, akibe beleszeretett, már foglalt volt, egy bizonyos Charlie Chaplin nevű színész feleségeként, aki egyáltalán nem örült a zeneszerző közeledésének.
Gershwin teljes depresszióba zuhant, s a lélek végül a testét is megbetegítette. Egyik koncertjén rosszul lett, s néhány hónap kínlódás után 1937. február 11-én mindössze 38 évesen átlépett az árnyékvilágba.
Művei azóta is közkedveltek, játsszák, éneklik és sokszor azt sem tudják, hogy a kellemes dallamok eredeti szerzője George Gershwin.

 

Szólj hozzá

music