2015. nov 04.

A Tutanhamon-sír

írta: Clodovicus S. Carolus
A Tutanhamon-sír

A fiatal Howard Carter eredetileg grafikusként érkezett meg Egyiptomba, hogy ott a kor híres régésze Flinders Petrie professzor mellett feliratokat másoljon.

A kiváló tanítómester mellett szép lassan kitanulta a régészet apróbb fogásait is. Szinte kopóként kutatta fel a még hiányzó királysírokat, s szorgalmát az egyiptomi hatóságok is jutalmazták, Ő lett az egyiptomi műemlékek régészeti főfelügyelője.
Mikor e megbízatása véget ért, elszegődött Lord Carnarvon a nagyon gazdag műgyűjtő szolgálatába ásatásvezetőnek. Már több mint tíz esztendeje dolgozott a Lord-nak, ám az utolsó pár év nem hozott sikereket. Howard Carter tudta, hogy kell lennie a királyok völgyében még egy sírnak, de sehogy nem akadt megfelelő nyomra.
Már 1917-et mutatott a naptár, amikor egy engedélyezett ásatási terület megtisztításába fogtak bele. Semmit sem találtak, s az idő homokja lassan pergett. Megbízója kételkedett a sikerben, s már-már az anyagi források befagyasztását helyezte kilátásba, amikor egy jelentéktelen épület elbontott alapja alatt 16 lépcsőfokra bukkantak. 1922. november 4-én jegyezték fel az eseményt. A törmeléket eltávolítva egy lepecsételt ajtóhoz jutottak, melyen Tutanhamon kartusa, vagyis neve állt.

Azonnal értesítették Lord Carnarvont, aki húsz nap múlva meg is érkezett, s felnyithatták azt a sírt, amely világhírűvé tette a felfedezők és az amúgy teljesen jelentéktelen fáraó nevét.

Tutanhamon (Tutankhamon, Nebheperuré) nagy valószínűséggel időszámításunk előtt 1341 körül született, s mindössze 19 évig élt. A modern kor vizsgálatai súlyos genetikai -ebből fakadóan- testi torzulások nyomát mutatták ki. Azokban az időkben az egyiptomi uralkodóosztály soraiban gyakoriak voltak a különféle abnormális állapotok, hiszen egymás testvéreit, közeli rokonait választották házastársnak. Tutanhamon is Anheszenamon-t, saját lánytestvérét választotta feleségnek, így aztán nem csoda, hogy frigyük „gyümölcsei” csupa halott csecsemők.
A legfrissebb vizsgálatok szerint Tutanhamon halálát csonttörésből eredő üszkösödés és malária okozta, de mint kimutatták: alapvetően sok a normálistól eltérő egészségügyi értéket mutatott. Vagyis: egy genetikai hulladék volt szegény.

A sír igazi kuriózumnak számít az ókori Egyiptom kutatásában, hiszen majdnem érintetlenül találták. Hihetetlen mennyiségű értékes tárgy került a Kairói Múzeum vitrinjeibe, meg valószínűleg ugyanannyi magángyűjteményekbe. A kincsek közül a legismertebb a halotti aranymaszk, melyről legutóbb az a megállapítás született, hogy tulajdonképp egy női maszk, s így nem valószínű, hogy Tutanhamonnak szánták. Általános az a nézet is, hogy a balzsamozás is egy kissé kapkodósra sikerült, így a test komolyan sérült.

Személyes közbevetés: Néhány éven át lelkes amatőrként foglalkoztam Ehnaton fáraó és családja történetével. Nekem már akkor is gyanús volt a „fiú”, vagyis Tutanhamon, mert Nofertiti korából származó feliratok csak hat leány gyermekről tesznek említést, fiúról nem. Ebből arra következtetek, hogy esetleg Tutanhamon afféle hermafrodita lehetett, vagyis inkább lány, mint fiú. Ráadásul a sír kialakítása is inkább „lányos”, vagyis azt gondolom, eredetileg egy uralkodónőnek készült. De biztos akad olyan, aki ezt cáfolná, és olyan is, aki a cáfolatot cáfolná.
Tulajdonképp megállapítható: csaknem 3300 év elteltével semmiben nem lehetünk biztosak, mert gyakran egymásnak gyökeresen ellentmondó információk bukkannak fel.

Ami viszont tény, hogy a sír feltárását Howard Carter és csapata igyekezett a legszakszerűbben végezni, melyet három kötetes jegyzőkönyvben rögzítettek. Ebből kiderül, hogy a 62-es számot viselő sírhelyből a nyolc évig tartó feltárás során 3500 lelet került elő. A feltárás minden mozzanatáról Harry Burton fotográfus készített felvételeket, (http://www.griffith.ox.ac.uk/gri/carter/gallery/HomePage.html#) így ezek alapján láthatjuk, micsoda gazdag leletanyaggal nézett szembe Howard Carter és csapata.

Ennek az évnek az újdonsága, hogy Nicholas Reeves brit régész, -akit az egyiptomi műemlékvédelmi múzeum hívott Egyiptomba, hogy megtalálja Nofertiti a szépséges királynő sírját- bejelentette: minden jel arra utal, hogy Tutanhamon sírjából további sírkamrák nyílnak, melyeket gondosan befalaztak. Reeves úgy gondolja, hogy Nofertiti sírját azok a titkos kamrák rejtik. Hamarosan majd erre is választ kapunk...

tutanhamon_mix.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók