2016. jan 04.

Braille

írta: Clodovicus S. Carolus
Braille

A kis Louis a Párizshoz közeli Coupvary-ban született 1809. január 4-én.

Apukája szíjgyártó bőrdíszműves volt, s a kisfiú -a tiltás ellenére- előszeretettel játszott apja szerszámaival. Ebből lett a baj, mert egy baleset következtében megsérült a három éves fiúcska egyik szeme. Mivel nem vették túl komolyan a sérülést, a szem végül elfertőződött és a súlyos szövődmény a másik szemre is átterjedt. Így aztán a kicsi fiúcska örökre elveszítette a fényt.


Mivel más lehetőség nem adódott, így a látó gyermekekkel járt egy iskolába, ahol igyekezett mindent hallás útján megjegyezni. Kiváló tanulmányi sikereit kihasználva 10 esztendősen kerülhetett a Párizsi Vakok Intézetébe, ahol rendkívül szigorú körülmények között tanulhatott tovább. Az intézménynek mindössze 14 darab könyve volt, melyet az alapító Valentin Haüy által kidolgozott dombornyomásos írással alkottak meg. Sajnálatosan ez az írásmód nem volt tökéletes, a diákok csak nagy küzdelmek árán tudták elsajátítani.


A kis Louis közben remek csellistává és orgonistává vált. Mellette tanított a vakok iskolájában, s arról álmodozott, hogy eljő egy olyan kor, melyben az örök sötétségben élők is elolvashatnak, megtanulhatnak mindent, amit látó társaik. Az első lépésre nem is kellett sokat várnia, megérkezett Charles Barbier személyében, aki a napóleoni hadsereg kapitányaként kidolgozott egy sötétben is olvasható titkosírási rendszert, mely hasonlatos volt a vakok által is használt, ám sokkal bonyolultabb írás-rendszerhez. Louis Braille rendkívül megörült Barbier kapitány titkosírásának, s azonnal nekifogott annak átdolgozásába, leegyszerűsítésébe.


Így alakult ki végül a hat pontos, ujjbegyekkel olvasható, dombornyomásos rendszer, mely az egész világon lehetővé tette, hogy a vakok is olvashassanak és írhassanak. Braille -tudtán kívül- egyúttal megalkotta a világ első bináris kódolását is.

S ahogy az lenni szokott, életében semmiféle elismerést sem kapott. Módszerét sem tanították, az általa és barátjával közösen kifejlesztett eszközöket is csak korai halála után két évvel 1854-től kezdték használni. Azóta a Braille-írás is modernebbé vált, kibővült, s kaput nyitott a világ megismerésére mindazon vak emberek előtt, akik hajlandóak megtanulni. Louis Braille ma a párizsi Pantheonban nyugszik kifejezve az utókor elismerését. Születésének napját pedig a Braille-írás világnapjává tették.

braille_louis_vakiras.jpg

Szólj hozzá

izébigyók