2016. jan 21.

Az első karaktergyilkosság áldozata

írta: Clodovicus S. Carolus
Az első karaktergyilkosság áldozata

A 90-es évektől kezdve gyakori esetté váltak a karaktergyilkosságok. Vagyis a különféle -főleg televíziós- médiákban rendszeresen felbukkanó szereplők gyors eltüntetése. Az első ilyen eset szenvedő alanya a remek angol komikus színész Alfred Hawthorn Hill volt, akit a nagyvilág Benny Hill-ként ismert és szeretett. Már aki.

bennyhill-mix.jpg

Benny Hill 1924. január 21-én született az angliai Southampton-ban. Fiatalemberként elvállalt minden munkát, amit csak lehetett. Volt tejesember, bolti eladó, színházi asszisztens, amatőr színész.
Az ötvenes években a rádió kedvelt műsorvezetőjévé vált, így az évtized végére a BBC televízió is szívesen alkalmazta. 1969-ben váltott csatornát, s itt a frissen alakult Thames Television-nél szabad kezet kapott. Húsz éven át itt készültek a világhírűvé vált Benny Hill Show-k, melyeket 132 országban vetítettek. Amerikában nagyobb rajongótábora volt, mint odahaza, s olyan hírességek imádták, mint Michael Jackson, Burt Reynolds, Sir Michael Caine.

Benny Hill, a nagy mulattató a színfalak mögött egy magányos, érzékeny ember volt. Tekintélyes vagyonából alig költött. Nem vásárolt luxusvillát, még saját autója sem volt. Egy bérelt kis lakásban élt közel a stúdióhoz, ahol a show epizódjait forgatták. Csupán az utazásokra költött, főleg dél-Franciaország volt a kedvenc, mert ott szinte senki sem ismerte föl. Remekül beszélt franciául és németül, így szívesen beszélgetett a helyiekkel.

1989-ben aztán különböző mondvacsinált okok miatt műsorát megszüntették. Valójában az „új húsnak” kellett a műsoridő, akit ma Mr Bean-nek ismerünk. Benny Hill ezután visszavonultan élt. Karakterét megsemmisítették, műsorait nem vetítették Angliában. 1992. április 20-án szívinfarktus segítette át a másik oldalra, hogy elfoglalhassa helyét a többi nagy nevettető között.

Szólj hozzá

mókamájszter