2016. feb 07.

C.D.

írta: Clodovicus S. Carolus
C.D.

Az angol viktoriánus kor egyik nagy -ha nem a legnagyobb írója Charles John Huffam Dickens,

aki 1812. február 7-én született. Korai gyermekévei jómódban teltek, aztán apját az adósok börtönébe zárták. A kis Charles egy gyárban dolgozott, és szánalmas fizetéséből igyekeztek megélni. Az ebben az időszakban átélt nyomor rányomta bélyegét későbbi írásaira.
Aztán egy szerencsés örökség folytán megszabadultak adósságaiktól, s végre tanulhatott. Ügyvéd és újságíró lett, a parlamenti viták tudósítója.
Az első regénye 24 évesen jelenik meg, az egyszerű papírborítón a Pickwick Klub cím díszeleg. A könyv óriási siker, majd a Twist Olivér, a Karácsonyi ének és a Copperfield Dávid világhódító sikerei a legmagasabb írói kasztba emelik.

Magánélete is izgalmasan alakul. Feleségével Catherine Thompson Hogarth-tal gyönyörű házat vásárolnak, ahová sorra születik a majd tucatnyi gyermek. Végül e házasság zátonyokra fut, s az egyik „zátony” neve: Ellen Ternan színésznő.

1870. június 8-án agyvérzést kap, melybe másnap belehal. Utolsó útján sokan kísérik, sírjánál számos méltatója fejezi ki bánatát afelett, hogy Anglia elveszítette legjobb íróját.

dickens_mix.jpg

Szólj hozzá

irodalom