2016. feb 07.

Morus

írta: Clodovicus S. Carolus
Morus

Thomas More vagy magyarosabban: Morus Tamás angol humanista költő és államférfi

1478. február 7-én született. A család jómódban élt, így lehetősége adódott a tanulásra. Előbb Oxforban majd Londonban tanult és ügyvédi diplomát szerzett. Hamarosan bekerült az angol parlamentbe.
Korán megházasodott, imádott felesége egy fiút és három leány gyermeket szült neki, akiknek komoly tudományos nevelést adott. (Abban az időben a leánygyermekek szinte semmilyen tanulmányokat nem folytattak.)

A parlament megbízásából egyre komolyabb diplomáciai megbízatásokat kapott, így csakhamar Európa ismert politikusává küzdötte fel magát. Mikor 1509-ben a híres VIII. Henrik lépett az angol trónra, Morus Tamást nevezte ki főkancellárrá. Ámde a király beleszeretett a kis Boleyn Annába, s mivel a római katolikus egyház nem érvényesítette válási szándékát Aragóniai Katalinnal, ezért megszakította kapcsolatát a katolikus vallással, s helyette saját egyházat, az anglikán egyházat tette hivatalossá, melynek első ember épp a király lett.
Morus Tamás hithű katolikusként nem nézte jó szemmel a király vallási ámokfutását, lemondott hivataláról. Erre a király haraggal fordult feléje, perbe fogták, melynek végére 1535. július 6-án Morus Tamás lefejezése tett pontot. A katolikus egyház 1886-ban boldoggá, 1935-ben pedig szentté avatta.

Legismertebb műve az 1516-ban kiadott Utopia volt, melyben -néhány száz esztendővel- megelőzve korát felvázolt egy ideális, szocialista államtípust, melyben elsorvadnak az osztályok, ahol a közösen megtermelt javakból testvériesen osztoznak az állam lakói.

morus_book.jpg

Szólj hozzá

politika történelem irodalom