2016. feb 11.

Mendes

írta: Clodovicus S. Carolus
Mendes

Épp 75 esztendővel ezelőtt született Brazíliában (a majmok hazájában ;o)) az a jazz, funk, bossa nova zenész, aki Amerikától Japánig a mai napig tartja népszerűségét.


Sérgio Mendes 55 megjelent album után még mindig tud újat nyújtani, hiszen 2012-ben a Real in Rio című számot Oscar díjra jelölték.

mendes-mix.jpg

A karrier eleje nem volt egyértelmű. Mivel a portugál nyelv nem kifejezetten elterjedt a zenei életben, így eleinte -bár hiába volt remek a muzsika- nem tudott betörni a nemzetközi vérkeringésbe. 1964-ben költözött Amerikába, s igyekezett a brazil zenét népszerűvé tenni - enyhe sikerrel. Aztán barátja és zenésztársa Richard Adler javaslatára amerikanizálta együttesét, vagyis két angolul és portugálul is beszélő amerikai énekes lányt szerződtetett. Így indult a Brasil '66 formáció a világhírnév felé.

A csapat többször is átalakult, de Sérgio Mendes sikere töretlen maradt. Világhírű zenészekkel, szólistákkal dolgozhatott együtt míg végül maga is világhírűvé vált. Stewie Wonder egyszerűen kijelentette, hogy Sérgio Mendes a Rhythm and blues királya. Pedig sosem horgonyzott le egyetlen stílusnál sem, s néha egészen merészen kitekintgetett más típusú zenei világok felé is.

Szólj hozzá

művészet music