2016. feb 15.

Simon Böske

írta: Clodovicus S. Carolus
Simon Böske

Ha még élne, akkor ma ünnepelné 107. születésnapját az első magyar szépségkirálynő, aki egyúttal a legelső Európa Szépe cím birtokosa is.

simon_boske_miss_hungary_es_miss_europe.png

1909. február 15-én, Keszthelyen született Simon Böske, a járási tisztiorvos leánya. Szépségére már 16 éves korában felfigyeltek, de az igazán nagy megmérettetés 1929. január 6-án várt rá, amikor először került megrendezésre a Miss Hungária szépségverseny, ahol 230 induló közül Őt hozták ki győztesnek. A sok nyereményen túl Magyarországot képviselhette Párizsban a Miss Európa szépségversenyen, ahol 17 ország gyönyörű leányai közül a magyar Simon Böske lett a királynő. (Mellesleg megjegyzem: a második helyezett is magyar szépség lett - Víg Annie)

simon-boske20efabbd-fc66-4873-9307-be90fcd7fa401-800x533.jpg

Még a francia köztársaság elnöke Doumergue is gratulált neki, luxusszállodákban lakott, pompás ajándékokkal és ruhákkal halmozták el. Csaknem egy hónapot töltött Franciaországban, s az újságírók kérdésére mindig elmondta, hogy nem szeretne sem színpadon, sem filmen szerepelni, hanem „férjhez akarok menni egy csinos, intelligens, vagyonos fiúhoz úgy, amint az kedvenc regényeimben szokott történni.”

 bskekortti.jpg

A francia tündöklésnek, azért volt egy szépséghibája is: hazautazása előtt kifizettették vele ott-tartózkodása költségeit. Mikor hazatért, sokan üdvözölték, de az üdvözlők között más hangok is hallatszottak - Miss Palesztina, ronda zsidó lány- és effélék. Ne feledjük az évszámot: 1929. márciusa.

 a-22.jpg

Simon Böske valóban nem lett filmcsillag, sem botrányok hőse, sem magát lejárató celeb. Hozzáment először egy textilgyároshoz, majd pedig a Vígszínház művészeti igazgatójához, Jób Dánielhez. A háborút mindketten túlélték, majd később, mikor férjét elvesztette az unokaöccse ápolta. A magyar népbetegségben - agysorvadásban szenvedett, 1970. október 28-án, 61 éves korában hunyt el.

 mh-307-02.jpg

Az utána következő magyar szépségkirálynők közül ekkora sikert csak a 2003-ban Miss Európának választott Laky Zsuzsanna ért el, aki mára két kisgyermek boldog anyukája. (Hacsak nem tekintjük Lisl Goldarbeiter-t magyarnak, aki ugyan Bécsben született, de életének jelentős részét itt, Magyarországon élte le. De ez már egy másik történet, ráadásul nem is az enyém, hanem Forgács Péter filmrendezőé.)

magyar_szepsegkiralynok.jpg

Szólj hozzá