2016. már 02.

5000 éves női cucc

írta: Clodovicus S. Carolus
5000 éves női cucc

Ha a vad pusztításnak nem lett áldozata,

akkor a kairói ókori leleteket bemutató Egyiptomi Múzeumban látható egy még ma is divatosnak mondható hosszú ujjú, v-kivágású ingecske. Flinders Petrie régész találta 1913-ban egy I. dinasztia korából származó Tarkhan sír feltárásakor. Abban az időben az Egyiptomban működő régészek inkább az értékesebb használati tárgyakra, vagy az ékszerekre utaztak. Egy összegyűrt ruhacsomagot általában a szemétre dobtak. Szerencsére Petrie nem így tett, hanem elhelyezte a többi lelet közé.


Hatvan éven keresztül pihent a múzeum raktárában, míg 1977-ben Sheila Landi restaurátor rá nem akadt és kezelésbe nem vette. Hosszú, fáradtságos és aprólékos munka után végre elkészült a lelet, melyet -mivel a Tarkhan sír i.e. 3100 körül keletkezett- 5000 esztendősre becsültek.
Azóta tovább fejlődött a radiokarbon vizsgálat módszere, mellyel az ókori leletek korát igyekeznek behatárolni. Az ingecske legújabb vizsgálata szerint még a Tarkhan sírnál is régebbi szövött ruhaneműről van szó.

Méreteit tekintve egy kamaszé, -vagy ami valószínűbb- egy vékony hölgyé lehetett, ez ma már nem állapítható meg 100 százalékos biztonsággal. Finoman szőtt anyaga, különleges szabásmintája elárulja, hogy három darabból készült, ami igen fejlett szabászati tudást sejtet, s ahhoz képest, hogy még 5000 évnél is idősebb, stílusa még ma is hordható, modern darabnak tűnik.

tarkhan_ruha.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók