2016. okt 25.

Jakab széke

írta: Clodovicus S. Carolus
Jakab széke

Jakab széke

besorolás: ereklye

anyaga: Faragott tölgyfa, háncsfonatú ülőrésszel

kora: Kr.u. 1450 körül

Látható: Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, Szeged

Méret: 100 cm x 60 cm x 45 cm

 

A képen látható ülőalkalmatosság -állítólag- a legeslegrégebbi magyarországi ülőbútor, mely minden valószínűség szerint Marchiai Szent Jakab tulajdonát képezte. Váó! Egy igazi szentté volt? Tyű, és asztahűha! Szent Jakab? Na nézzük csak, ki vóóót ez!

Az 1390-es évek elején, az itáliai Monteprandone városkában született paraszti származású fiatalember hamar árvaságra jutott. Így rokona vette gondozásába, aki a papi „hivatást” gyakorolta. A jó eszű fiúcskát kiváló iskolákban taníttatta, ahol világi és egyházi jogot is tanult. Bíróként kezdett dolgozni, de aztán elhagyva a világi hívságokat - ferencesrendi szerzetesnek állt. Gyakorta prédikált és szerzetesként erőteljesebb fellépést sürgetett IV. Jenő pápánál az eretnek husziták ellen.

1436-tól a mi Zsigmond királyunk és a pápa megbízásával Magyarországra érkezett, hogy -úgymond- rendet teremtsen. Főinkvizítorként kegyetlenül üldözött mindenkit, akiről úgy vélte, a huszitákhoz húz. Nem kímélte az ifjúságot sem, s bár az egyház igyekszik cáfolni, de kegyetlenül megtorolta a legkisebb eltévelyedést is. Minden valószínűség szerint „szent ügyködése” hozzájárult az erdélyi parasztfelkeléshez 1437-ben. Túlkapásait a király és más egyházfők sem nézték jó szemmel, így sikerült elérniük, hogy a pápa kiátkozza. Végül mégis bocsánatot nyert és satöbbi, satöbbi.

S mi lett jutalma ennek az Isten nevében ártatlanokat megkínzó, üldöző, az uralkodó egyházi hatalomgépezetnek bátran ellentmondókat pusztító főinkvizítornak? Na mi? 1726-ban szentté avatták. Ja, szent Jakabé volt...óh. Na, ennyit erről.

szent_jakab2.jpg

 

Szólj hozzá

történelem magyarország