2016. nov 02.

Az a bizonyos mondat...

írta: Clodovicus S. Carolus
Az a bizonyos mondat...

Amikor az első ember, Neil Armstrong a Holdra lépett, a híres mondat után:

- Kis lépés (ez) egy embernek, de nagy ugrás az emberiségnek - tett még egy megjegyzést is:

- Sok szerencsét Gorsky úr!

Sok évig nem árulta el, kire vonatkozott a jókívánság - sem az amerikai, sem az orosz űrprogramban nem találtak ilyen nevű résztvevőt. Miután Gorsky-ék -Armstrong gyerekkorában a szomszédban lakó házaspár- már meghaltak, csak akkor volt hajlandó elmondani egy riporternek a történetet. Gyerekkorában az udvarukon labdázott egy barátjával, amikor véletlenül átrepült a szomszédba a labda. Pont a hálószobaablak mellett ért földet és mikor a kis Neil érte ment, meghallotta amint Gorsky felesége ezt kiabálja a férjének:

- Mit képzelsz? Még hogy orális szex! Majd akkor lesz neked orális szex, ha a szomszéd gyerek a Holdon sétál!

 

Az űrhajós nagyságát, hősiességét -természetesen- nem csorbítja, hogy már hónapokkal a Holdra szállás előtt kitalálta, mit is mondjon a kellő pillanatban. Ráadásul a szakértők sokat vitatkoztak azon, hogy a híressé vált mondat („That's one small step for a man, but giant leap for mankind.”) határozatlan névelővel, vagy pedig anélkül hangzott el. Végül egy alaposabb hangelemzés kimutatta, hogy a névelő valóban elhangzott, csak túl rövid idő alatt ahhoz, hogy emberi füllel hallható legyen.

 

Arról pedig, hogy egyáltalán megtörtén-e a Hold efféle meghódítása, még ma is vitatkoznak a Zemberek. Mert lehet, hogy nincs is kanál...

emberaholdon.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók