2016. dec 23.

Mérleg

írta: Clodovicus S. Carolus
Mérleg

Aki férfi ember és kedvesével Hollandiába készül vakációzni, feltétlenül keresse fel valamely mázsáló-házat, már csak a biztonság kedvéért.

Na most ennek a mondatnak így alig van valami értelme, de ha a mázsáló avagy mérőházak minden funkciójáról beszámolok, akkor fényt viszek a homályba. Szóval a 16.,17. században Hollandiában a kereskedővárások piacán álltak a mérőházak, ahol -a törvény szerint- a vásárok előtt a kereskedőnek le kellett méretnie az eladandó áruit, s eszerint volt kötelező megfizetni az adót. Ámde ezekkel az óriási mérlegekkel mást is mértek.

A középkori nagy „katolicizálódás” beköszöntével elterjedtek a boszorkányperek, melyeken javasasszonyokat, bábákat, örömlányokat majd később akár tisztes családanyákat, özvegyeket is azzal vádoltak meg, hogy az ördöggel cimborálnak, s mint a boszorkányokhoz illik, éjszakánként seprűn lovagolnak, s rontást visznek mindenhová. A boszorkányokról szóló Malleus Malleficarum című könyvecske részletesen taglalja a boszorkányok fajtáit, leírást ad a boszorkánysággal vádolt személyek vizsgálatáról, az ítélkezés folyamatáról és a különféle büntetéstípusokról. Az egyik fejezetben arról olvashatunk, hogy a vádolt személyt hiteles mérleggel kell lemérni, s ha túl könnyűnek találtatik, hiszen seprűnyélen tud röpdösni, akkor máglyán kell elégetni. A könyvecske arról persze nem tesz említést, hogy szinte minden esetben csaltak a mérleggel, így a boszorkánysággal vádolt személy összes vagyonát elkobozták, őt pedig kivégezték.

A homályos történetírás V. Károly német-római császárnak tulajdonítja azt a törvényt, mely betiltotta ezeket az esztelen és brutális eljárásokat, s akképp korlátozta az inkvizítorokat, hogy csupán néhány holland városban működő hiteles mérlegen mérhessenek. Le is csökkent a kivégzések száma!

Az egyik ilyen „hiteles” mérleg még ma is látható Oudewater városkában. Tehát, ha valaki férfi ember a kedvesével oda készül, akkor biztos, ami biztos alapon méresse le a szeretett nőt. Az eljárásról bizonyítvány is készül, s bár a hölgyek többsége bizonyosan 90 font (durván 45 kg) fölött van, azért néha előfordul, hogy kiderül a turpisság. ;)

boszimerleg-mix.jpg

Szólj hozzá