2017. jan 12.

A seggtörlő

írta: Clodovicus S. Carolus
A seggtörlő

VIII. Henrik Anglia nagy királya volt.

Hedonista, aki semmi jót nem tagadott meg magától és ráadásul sértődött uralkodó, aki ezért saját egyházat alapított. Többször nősült, s feleségei között magas volt a halálozási arány. Ezek afféle általános tudnivalók, melyekről bővebben oly sokan, sokat írtak már.
Ám a király intim pillanatairól keveset tudunk. Hiszen ő is csak ember volt, s testének biológiai szükségleteit csak kielégítette valahogy.


„Ahová a király is gyalog jár!" Igazán árnyalt megfogalmazása ez annak a helységnek, ahol a folyó és egyéb ügyeinket rendezzük. Ám a fent nevezett királyunk esetében ez sem igaz. Az ő „trónusa” ugyanis hordozható volt, akár egy díszes láda. Hattyúpihével tömött párnázott, bársonnyal borított, ülőke biztosította a kényelmes székelést. A Hampton Court-i királyi palota egyik hatalmas hálószobája adta a helyszínt, s az akciót főrangú emberek figyelhették. Mivel az akkor fejlettnek számított Angliában még nem létezett wc papír, így a király legbensőbb emberének volt rendkívül megtisztelő címe a királyi „szaros segg” akarom mondani: a fenséges ülep kitörlése illatosított selyemkendőkkel. Alsóneműt sem hordtak igazán - ellentétben a lenézett és barbárnak mondott magyarokkal, akik később Európában ezt is meghonosították a ruhagombbal egyetemben.
Amikor aztán megszületett a királyi „eredmény”, a király orvosa és főkamarása szemrevételezte, hogy napi jelentésükben számoljanak be a „parlamentnek” szeretett uralkodójuk egészségének állapotáról.

hampton_court_henrik.jpg

Szólj hozzá

történelem