2017. feb 06.

Jack purgatóriuma

írta: Clodovicus S. Carolus
Jack purgatóriuma

A kis Johann szerencsétlen csillagzat alatt született az ausztriai Grazban.

Anyja prostituált volt, apja ismeretlen. A kisfiú úgy nőtt, mint a gaz. Számára annyira nehéz volt az iskolatáska, hogy hamar meg is szabadult tőle, s kisebb kitérőkkel, de végül a suli helyett az utca lett nevelődésének helyszíne. 16 évesen már annyi balhé volt a háta mögött, hogy külön dossziét nyitottak neki a hatóságok. Többször elítélték, főleg szexuális zaklatás miatt, - s ugyan ki érti, hogy miért, (?) de „Jack” áldozatai többnyire hivatásos örömlányok voltak.

Aztán 24 évesen a perverzió egy magasabb szintjére lépett: A 18 éves örömlányt, Margaret Schäfert a saját melltartójával fojtotta meg. Két év múlva letartóztatták és életfogytiglani börtönre ítélték. A rácsok mögött írni kezdett. Verseket, novellákat, majd könyvbe fogalmazta meg szörnyű gyerekkorát és azt az életutat, ami végül gyilkossá tette. A Purgatóriumot a bécsi értelmiség aberrált módon emelte magasba - osztrák és német művészek, hírességek követelték írójának szabadon bocsátását. 1990-ig kellett várnia, míg végül megnyíltak előtte a börtön kapui és elindulhatott a kisebb hírességek sétányán.
Hihetetlen színjátékkal mindenki szívébe belopta magát, meghamisítva önéletrajzát sikerült a gyilkos szerepéből átbújnia az áldozat bőrébe. Közszolgálati műsoraiban beszélt és okított a bűntelenség fontosságáról, íróként -majd később újságíróként- járta a világot és a rehabilitáció hatásairól tartott előadásokat. Imádták, főleg a nők, s ő élvezettel lubickolt a hírességnek kijáró fényben.

jack-mix.jpg


Aztán sorban történtek a gyilkosságok. Prága, Los Angeles és más városokban találtak kötéllel vagy saját melltartójukkal megfojtott prostituáltakat. Jack még tudósítást is küldött haza az Osztrák lapoknak a gyilkosságokról. Végül az FBI az összegyűjtött nyomok alapján nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Miamiban tartóztatták le és hazaszállították Ausztriába. A tárgyaláson tizenegy halálesetből kilencben találták bűnösnek. Az ítélethirdetés előtti napon, 1994. június 29-én a cellájában a cipőfűzőjéből készített kötéllel felakasztotta magát. A használt hurok típusa megegyezett a halott prostituáltak nyakán találtakkal.

Johann „Jack” Unterweger története ezzel nem ért teljesen véget. John Malkovich, Martin Haselböck és Michael Sturminger 2009-ben egy igazán fekete komédiát alkottak a gyilkos könyvéből. A Pokoli vígjátékban Malkovich alakította a szerzőt és a gyilkost, és zseniális játékával végig a valóság és fikció közti borotvaéles pengén egyensúlyozott, hogy aztán az előadás végén saját mélységes mély poklába zuhanjon. Vagy mégsem?

malk2.jpg

Szólj hozzá

irodalom színház