2017. feb 12.

Virtuális közösség? Vagyis csak illúzió.

írta: Clodovicus S. Carolus
Virtuális közösség? Vagyis csak illúzió.

A végérvényesen elkorcsosuló társadalmunkban a fiatal nemzedék számára igény mutatkozott az afféle virtuális közösségi terek létrehozására.

Míg az én generációm leginkább a valós tereken, találkozott, addig az elkényelmesedő és mégis rohanó világ fiataljai a világhálón, virtuális csatornák zegzugos alagútjaiban kapcsolódnak “egymáshoz”.
A számítógép előtt ülve chat szobákba “lépnek be”, ahol valós énjüket rejtve, vagy épp nagyon is kitárva beszélgetnek. Esetleg a világháló adottságait kihasználva élő kamera-összeköttetést létesítenek, ami sok ezer kilométeres táv esetén még érthető is. (De láttam már olyat, hogy nyilvános helyen egymás mellett ültek és úgy írogattak egymásnak.) Vagy a webes böngészőjükben csak egyetlen oldalra kattintanak, s ez nem más, mint a Facebook. Ezzel azt a hamis illúziót keltik, mintha valójában tartoznának valahová, egy olyan közösséghez, ami igazából nem is létezik. Ott osztják meg mindazt, ami napi szinten történt velük, az “elmegyek pisilni”-től a “kapcsolatban vele”-én át az egyéb érdektelen dolgokig, amik között csak imitt-amott búvik meg értékesnek számító tartalom.

A mobiltelefonok fejlődésével a közösségi alkalmazások feljebb kerültek a felhasználók által gyakorta használt programok ranglétráján. Így a virtuális találkahelyek eléréséhez már számítógép sem kell. Nem véletlen, hogy ezek az alkalmazások igen nagy számban találhatók a mobilos áruházakban, ahonnét teljesen ingyen vagy néhány száz forintért lehet beszerezni (letölteni) a nekünk szimpatikus programot.

Hogy őszinte legyek, a magam részéről erős szkepticizmussal figyelem ezeket a programocskákat, melyek a telepítésük során ellenőrizetlenül hozzáférnek azon személyes információkhoz is, melyeket -kényszerűségből– de a telefonon kell tárolnom. Itt főleg nevekre, telefonszámokra, E-mail címekre, böngészési szokásokra, előzményekre, a GPS által megjegyzett helyekre gondolok, melyek -véleményem szerint– nem tartoznak senki másra, csak rám. Így aztán száműztem a telefonról minden közösségi és csevegő alkalmazást, meghagyva azokat az új generációnak. Ők még úgysem értik, mit jelent a privát szféra fogalma, s nem is igen érdekli Őket. Még nem.
Ezért bátran használják a Facebook programot, melyet az FBI kezdeményezésére hozott létre egy befektetői csoport, hogy feltérképezze az emberek kapcsolatrendszerét, megismerve szokásaikat, s ebből profilt alkosson mindenkiről-, vagy a kistestvére a Twitter, ahol csupán néhány mondatban lehet kifejteni pillanatnyi véleményünket, vagy megosztani képeket, internetes tartalmakat.
Esetleg az évek óta nagy sikert arató fénykép készítő-megosztó alkalmazás az Instagram, melyet már több millió ember használ. Micsoda adatbázis ez egy háttérhatalom kezében!


Azt hiszem, belegondolni is félelmetes, hogy ezek a telefonra önként, mi általunk telepített programok és társaik mennyit kémkedhetnek rólunk!
Aztán létezik mobiltelefonra a csevegő programok újabb variációi is. Ezeket üzenetküldőnek (Messenger) nevezi az atomkor embere, melyekben szintén létrehozható egy-egy virtuális csoport.
A sok botrány ellenére jelenleg legnépszerűbb a Viber, ami hamisan tájékoztat arról, hogy ingyen kommunikálhat a használója, holott ehhez wi-fi vagy pedig vezeték nélküli hálózati elérés kell, melynek -természetesen- forgalmi díja van. Ami persze a legfurcsább: bármit is osztunk meg ismerőseinkkel, képet, szöveget, egyéb információt – azt teljes titkosítás nélkül továbbítja. Nagyjából így vannak ezzel a társaik is (Facebook Messenger, WhatsApp Messenger,Line, Talk.)

Summa summarum: A hamis közösségi érzetre bőven van már okostelefonra tölthető alkalmazás. De -mint a legtöbb esetben– a leggyengébb láncszem maga a felhasználó. Így a hülyeség ellen semmi sem véd.
Mert nincs azzal semmi baj, ha használjuk ezeket a programokat, beszélgetünk, érdekes fotókat osztunk meg – de könyörgöm: semmi olyan személyes információt ne küldjünk rajtuk keresztül, amivel később kompromittálni lehetne minket. Ha igazán fontosat szeretnénk közölni egy másik emberrel, azt -ha lehet- tegyük meg személyesen. Egy szerelmi vallomás, vagy épp szakítás legyen arccal is felvállalható. Másrészt pedig, egy virtuális találkahely sohasem pótolhat egy igazi baráti, vagy közös érdeklődésű közösséget.

faceb.jpeg

Szólj hozzá

izébigyók