2017. már 17.

Képmagyarázat a gyengébbek kedvéért

írta: Clodovicus S. Carolus
Képmagyarázat a gyengébbek kedvéért

patrik.jpg

Szent Patrik eredetileg walesi származású pásztor fiú volt, akit az írek földjére rabolnak el rabszolgának. Aztán évek múltával hazaszökik, s hívást kap a Hatalmastól így vallásos misszionárius, majd pedig püspök válik belőle. Visszatér a pogány írek közé, s ha akarják, ha nem, elterjeszti közöttük a kereszténységet. Oly annyira elhivatott, hogy hitével kiűzi az összes kígyót Írországból -mondván, hogy a kígyók a Sátánt képviselik. Mindez köbö az ötödik század második felében történt.
Végül Patrik Írország védőszentje lett (másokkal egyetemben), jelképe a zöld lóhere s halálának napját (március 17) Írországban és később másutt is egyházi és világi ünnepnapként tartják számon.

A Medúza (Medusza) pedig egy gyönyörű görög mitológiai leány volt, akit Pallasz Athéné változtatott csúffá, mert megsértette őt. Haja helyén kígyók tekeregnek és aki ránéz, azonnal kővé válik. Testvérei is voltak, de róluk direkt nem írok, meg arról se, hogy csak Medúza volt halhatatlan.

E vicces képecske Szent Patrik -a kígyók ellensége- és Medúza -a fején kígyókkal tekergőző gorgó- találkozásának utolsó pillanatait ábrázolja, mikor Patrik már elűzte a pikkelyes jószágokat, így Medúza kopasz lett.
Most már lehet (?) nevetni. Ha-ha-ha?!

Szólj hozzá

történelem izébigyók