2017. már 19.

Abay

írta: Clodovicus S. Carolus
Abay

A történet helyszíne Awash Fontale falucska Etiópiában.
Főhőse Abay, az események kezdetekor tizenkét esztendős kislány.

abay.jpg

Afrika keleti részén és egyes Iszlám vallású országokban általánosan elfogadott szokás, hogy a kislányokat, mikor elérik a 12-14 éves (pubertás) kort, nos... körülmetélik. E kegyetlen, barbár és teljesen értelmetlen szokást a vallással magyarázzák, de hiába keresni rá utalást, sem a Kegyes Koránban, sem a Szunnában nincs erre utaló utasítás. Egyetlen nagyon gyenge nyom van csupán egy hagyománygyűjteményben, ahol Mohamed Próféta (béke legyen Vele) tesz említést egy asszonynak róla.
Az Iszlám jeles tudósai sem támogatják e kegyetlen csonkítást, de mindezt sok országban figyelmen kívül hagyják. Hiszen valójában egészen más oka van e genitális brutalitásnak.

Főhősünk, Abay épp e szörnyű szertartás elől menekült el szülőfalujából. Szerencsére egyik rokona befogadta és taníttatta. A kislány felnőtt és szociális munkásként, az afrikai nők jogainak érvényesítéséért kezdett dolgozni. Miután némi tapasztalatot szerzett, vett egy nagy levegőt és hazament a falujába. Nem fogadták túl nagy lelkesedéssel, s hónapokig szinte a kitaszítottak életét kellett élnie. De a lassú víz még Afrikában is partot mos, az óvatos munkálkodása elérte célját. Az asszonyok közössége megengedte, hogy elmagyarázza nekik, a lányok megcsonkítása fölösleges és kegyetlen dolog, ráadásul a vallás sem támogatja. Az asszonyok megértették Abay tevékenységének fontosságát, de azt is tudták, a férfiak tanácsának kell kimondania: a kislányok körülmetélése ezentúl tiltott dolog.
Abay ekkor videóra vett egy efféle beavatkozást, s hosszas egyeztetés után levetítette a filmet a falu férfiakból álló tanácsának. A jelenlevők megdöbbentek a látottakon, hiszen személyesen soha egyikük sem vett részt FGM (Female Genital Mutilation) beavatkozáson.
Két hét múlva csodálatos dolog történt. A férfiak tanácsa nagy többséggel úgy döntött, az ő falujukban többé nem lesz csonkítás.
Abay pedig új tisztséget is kapott: Ő lett összekötője a nők és férfiak tanácsa között.

A probléma ezzel nem szűnt meg, mert ma is több millió nő van kitéve az efféle brutalitásnak. De legalább valami már elkezdődött.

Szólj hozzá