2017. aug 28.

koronás dilemmák

írta: Clodovicus S. Carolus
koronás dilemmák

Nem oly rég, az egyik grafikai munkámhoz szükségem volt egy nagy, szépen világított, jó minőségű képre a magyar koronáról.

Mondanom sem kell, hogy igen nehezen találtam. Ámde! Figyelmes lettem egy furcsaságra, s ezzel kapcsolatban feltevődött bennem a kérdés. Hány szent koronánk van nekünk tulajdonképpen? Első blikkre persze mindenki rávágná, hogy egy, amit ott őriznek a „vitrinyben” abban a Kossuth téri épületben. Biztos ez? Ez az a korona, amit István kapott, amivel őt királlyá koronázták? Ja, ezt tanították az oskolában. A korona, avagy koronák körüli többi történelmi eseményről persze mélyen hallgattak.

Ami tény, hogy a magyar koronáról, avagy koronákról sok középkori feljegyzés, leírás készült. A különféle magyar és lengyel krónikák értelmezései gyakran új, megválaszolatlan kérdéseket vetnek fel. Talán a legfontosabb. Hány magyar korona létezett? S most hol vannak?

Az első kavarás Salamon király koronájával kezdődik. A krónikák szerint az Ő fejére került az igazi magyar liliomos szent korona. De ez az, amit István is viselt, amin teljesen más szimbólumok szerepeltek? Nem valószínű. Ám ellenkirálya I. Géza is rendelt magának egy koronát, melynek alsó része a ma ismert szent koronához hasonló. Azért nem biztos, mert sajnos történelmünk során -a krónikák leírása szerint- többször készültek pót-koronák, melyeket az egyházi vezetők megszenteltek ugyan, de azok mégsem az igaziak. Szóval. Hová lett Salamon király koronája? Mert István koronája valószínűleg ma is a Vatikánban van.

Egy lengyel krónika szerint századokig a kincstárukban őriztek egy koronát, amit Magyar korona néven lajstromoztak. Talán ez az, ami I. (Szapolyai) János vihetett magával Lengyelországba menekülése idején? S ugyanez lehetett az is, amelyikről a nagy Szulejmán szultán írt naplójában, értéktelen másolatnak ítélve azt? Lám, már én is csak kérdéseket tudok feltenni, válaszokkal nem szolgálhatok.
Annyi bizonyos, hogy a lengyel kincstárban őrzött koronát Izabella (I. János özvegye) kényszerből átadta Habsburg Ferdinándnak, s ezzel nyoma is vész. De ha ez csak silány másolat volt, hol lehet az eredeti? S hol van a többi másolat, vagy hová tűnt I. Géza király koronája?

Na, ebből elég. Maradjunk akkor annál a kevés ténynél, ami fellelhető. Az európai írott történelemben számtalan esetben ábrázolták a magyar királyokat. I. Istvántól egészen V. Lászlóig a szent liliomos koronát viselik. Ez tény. Ezen királyok pecsétjein, címerein, zászlajain is ez a liliomos korona díszeleg. Krimibe illő fordulatokkal ezt a koronát lopatja el fia V. László számára Luxemburgi Erzsébet, mely koronával a kisbabát meg is koronázzák 1440. május 15-én Székesfehérvárott. Aztán a liliomos korona a hatéves királlyal együtt III. Frigyes udvarába kerül. Frigyesnek az a terve, hogy megkoronáztassa magát magyar királynak, de közben Hunyadi Mátyást választják uralkodónak. Kilenc évig megy a huzavona a koronáért, mire Mátyás kap egyet. De az ábrázolások szerint ez már nem AZ a korona. De akkor?

Egy másik történelmi tény szerint I. Ulászlót -mivel az igazi korona nem volt elérhető- egy szent István hermáról leemelt koronával szentesítették 1440. július 17-én.
(http://mek.niif.hu/00800/00893/html/doc/c400272.htm)

Amikor a „Zusától” visszakaptuk a koronát, akkor több független vagy épp nem független kutató, ötvös, történész is megvizsgálta. Mindegyik megírta a maga könyvecskéjét, s így annyiféle koronamagyarázat létezik, ahányan csak hozzászóltak a témához. De beleolvasva egyikbe másikba egy régi Csehszlovák filmcím jutott az eszembe: Senki nem tud semmit.
Ami egyértelműen látható, hogy két különálló részből rakták össze, ráadásul elég amatőr módon. Agyon van "fúrkodva" és drótozva. A rajta látható zománcozott képeket sem ehhez készítették, úgy látni, mintha valamit sebtiben átalakítottak volna azzá, amit ma látunk. Szóval: „ezeknekjólesz” kategória.

Tudom, hogy sokan szakrális jelképként tekintenek rá, de ezen személyeknek fogalmuk sincs a kifejezés pontos értelméről. A szakrális azt jelenti: isteni eredetű, szent. Isten egy efféle toldott-foldott koronát tekintene szakrálisnak, Szentkoronának? Jó, akkor fogadjuk el, hogy ez egy történelmi jelkép, mely minden magyar ember összetartozását, az egymás iránti tiszteletet, egy közös népet szimbolizál. Magyar korona. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.

magyar_koronak.jpg

Szólj hozzá

történelem magyarország