2017. sze 17.

Puskás Tivadar

írta: Clodovicus S. Carolus
Puskás Tivadar

A nemesi származású Ditrói Puskás Tivadar (1844.09.17.-1893.03.16.) kalandos életét leírni kevés lenne e felületen.

Az eszes ám nyughatatlan fiúcskából egy határozott, kitartó, nagy-gondolkodású mérnök lett, aki szorgos munkával és tanulással a legnagyobb műszaki elmék közé küzdötte fel magát. Együtt dolgozhatott Edisonnal, aki a naplóiban őszintén magasztalta. Tévesen a telefonközpont „feltalálását” tulajdonítják Neki, pedig azt nem kellett feltalálni, hiszen 1850-ben F. M. A. Dumont francia mérnök már szabadalmaztatta. Talán az lehet a félreértés oka, hogy Puskás Tivadar volt a budapesti telefonközpont kiépítésének vezető mérnöke. Amikor az első telefonvonal létrejött az amerikai és a budapesti központ között, Puskás Tivadar így szólt a mikrofonba: „Hallom! Hallom!” No ebből lett aztán a ma már nemzetközileg is használt „halló, halló” kifejezés.

A mi Puskás Tivadarunk egyedülálló találmánya a Telefonhírmondó, mely egy adott központra kapcsolt telefonvonalak hálózata volt. E szolgáltatáson eleinte csak híreket és a tőzsdei árfolyamváltozásokat lehetett meghallgatni, később színesedett a kínálat. A világon először a Telefonhírmondó közvetített opera előadást, ráadásul sztereóban! Hoppá! Irodalmi műsorokban szólaltak meg a kor híres művészei, angol nyelvlecke és szintén a világon először a pontos időt is a Telefonhírmondó továbbította a hallgatóságnak. Az 1900-as évek elejére csaknem 7000 előfizetője volt az egész országban, 1930-ban pedig csaknem 10000 család volt a hálózatra kapcsolva. A hihetetlenül népszerű és kényelmes szórakozásért havonta 1 Forint 50 krajcárt kellett fizetni.

Vagyis kijelenthetjük: Puskás Tivadar a rádió és az Internet ősének megálmodója. Van még kérdés arról, hogy mi magyarok mennyit adtunk a világnak?

Sajnos Tivadarnak rövidre szabta idejét a sors. Bár anyagilag sikeres vállalkozásnak bizonyult a Telefonhírmondó, a felelősség súlyát nehezen viselte. 48 évesen kapott szívrohamot. Haláláról a Telefonhírmondó- adott elsőként híradást.

thirmondo2_fotor_collage_1.jpg

 

Szólj hozzá

magyarország