2017. sze 20.

Ez egy olyan izé, olyan fényképből festményt csináló, de nem mobilra

írta: Clodovicus S. Carolus
Ez egy olyan izé, olyan fényképből festményt csináló, de nem mobilra

Hiszik, mostanában vált divattá, hogy a meglévő fotókat átalakítják festménnyé vagy valamilyen látványos grafikai állománnyá.

Pedig nem új keletű a történet, hiszen léteznek nagy elődök, akik fényképek alapján készítettek kiváló grafikákat, festményeket (Norman Rockwell). Egyébként is, a jelenlegi húszon és harmincévesek abban a tévedésben vannak, hogy ők szarták a világot, pedig rohadtul nagyot tévednek, amire még néhány évtizedet várniuk kell, hogy rájöjjenek.

Szóval:

A számítógép megjelenése új távlatokat nyitott az efféle törekvéseknek, s tényleg komoly matematikai algoritmusokkal a motorháztető alatt, remek programok kerültek a piacra (DAP a Mediachance-tól). Sajnos ezek többsége mind-mind fizetős, az árak 100 dollár körül mozognak.

A mobiltelefonokon is nagy sikert aratott néhány alkalmazás, ami pár gombnyomással látványos festménnyé varázsolta a fotográfiát (Prisma, Lucid stb.) ráadásul ingyen. Vagyis némi reklámot kell csupán elviselni hozzá.

De most maradjunk még egy picit az asztali számítógépeknél. A legósdibb masinán is jól működő fotó átalakító program a FotoSketcher, mely számtalan látványos lehetőséget nyújt a képek effektezésére. Mindezt: ingyen. Ez a francia kis program akár telepítés nélkül is használható, ráadásul nagy erőforrást sem igényel. Érdemes kipróbálnia/használnia annak, aki szereti kissé látványosabbá tenni a képeit. Egy megfelelő printerrel nyomtatva a festménnyé alakított képek tényleg becsapósak. Ha üveglap alá kerülnek a keretben, simán lehet azt mondani, hogy a házigazda festette.

Itt letölthető a program legújabb verziója, amit csak el kell indítani egy új könyvtárba másolva és máris használható:

fs.jpg

Szólj hozzá

grafika