2017. sze 21.

H.G.W.

írta: Clodovicus S. Carolus
H.G.W.

1874-ben a kis George eltörte a lábát és hetekre az ágyhoz kötődött.

Unatkozott, ezért belefogott az olvasásba. 27 év után megjelent első regénye, mely megjósolta a 2000. évet. Volt, amit eltalált, de volt olyan is, pl. a repülést illetően, amelyben nagyon mellélőtt.

Herbert George Wells az alsó, nagyon alsó középosztályba született. Így aztán nem csoda, hogy amikor íróvá vált idealista szocialista nézeteket vallott. Neve összeforrott a sci-fi műfajával, hiszen ezen irodalmi stílus angliai megteremtője volt, így leghíresebb műveiben (Világok harca, Időgép, Dr. Moreau szigete, A láthatatlan ember) is egy ideális világrend utópiájáról álmodozott. Csak idős korára döbbent rá, hogy ez egy kapitális marhaság, mert az emberi faj képtelen világrendben és békében élni.

Egész életében szerény körülmények között élt, volt néhány feleség, annál több szerető, kiktől szép gyereksereg született. Szóval nagy amorózó volt ;-)

Bármilyen furcsa, de a scientific romance típusú művei komoly hatással voltak a későbbi tudományos életre és az igazi fantasztikus irodalom fejlődésére. Talán volt értelme annak, hogy egyetemistaként a londoni Normal School of Science hallgatója lehetett, ami ma a Royal College of Science nevet viseli és a legrangosabb tudományegyetemnek számít.

Wells politizált is, bár nem kellett volna neki, mert idealista volt. A politika és a politikusok pedig nagyon nem azok. Már akkor sem. Ott sem. A helyzet azóta csak rosszabb lett.

Regényei mellett igazi mély és elgondolkodtató novellákat is írt, melyek változatos témái ma is érdekes olvasmányok. Szerencsére a Gutemberg Project sok művét összegyűjtötte, megőrizte és olvashatóvá tette.

Az első regény, amit életemben elolvastam az Ő műve. Címe: A láthatatlan ember. A bátyám adta a kezembe. ;-)

h-g-wells-mix.jpg

Szólj hozzá

irodalom