2017. okt 10.

Te nem vagy a Facebook-on?

írta: Clodovicus S. Carolus
Te nem vagy a Facebook-on?

;-)

-Ja, nem vagyok a Facebookon!

-Miért? - Kérdeztem csodálkozva.

-Hát..., az a fiataloké. Meg aztán énutánam senki ne kémkedjen. Addig jó, amíg nem tudnak rólam semmit!- Válaszolta határozottan,

-Talán titkolnivalód van? Nyugi, a gondolataidba még nem látnak bele.

-Nem, csak... Szóval, ne tudjanak rólam semmit! A magánéletem csak az enyém.

-Na, akkor figyelj.- Kezdtem. -Van mobiltelefonod? És használod is?- Kérdeztem.

-Persze. Miért kérdezel hülyeségeket? Azért még nem vagyok kőkorszaki remete. Van mobilom, van bankkártyám, sőt, laptopom is, bár manapság sznobéknál inkább leptopnak ejtik. Mindegyiket használom is. Komolyan mondom, nem értelek?

-Akkor felvilágosítalak. Mindent tudnak rólad. Nyugodtan regisztrálhatsz a Facebookra. Amikor a bankkártyádat használod, a terminálok adatokat küldenek rólad. Egy arra avatott pontosan tudja, hogy mikor, hol jártál, mit vásároltál, s mennyi maradt a számládon, ahová innen-onnan utalták a különféle összegeket. A bekapcsolt mobilod megerősíti a helyszínt, de ha a navigációs programot is használod, akkor az is nyomon követhető, hogy mikor, merre utaztál, hol parkoltál. Ez alapján az is megállapítható, hogy hol laksz. Még mindig azt hiszed, nem tudnak rólad semmit? A telefonod teljes tartalma, vele kapcsolatos összes foglalatosságod visszafejthető, s a hatóság kérésére a szolgáltatód -még ha hiszed is a híreket, hogy nem, pedig de- azonnal kiad mindent. Amikor bekapcsolod a laptopodat, a masina egy elektronikus kérést küld az internetes szolgáltatódnak, hogy felcsatlakozhass a világhálóra. Ez a kommunikáció, bár villámgyors, mégis követhető, hiszen nyoma marad. Használhatsz éppenséggel kiegészítő programokat, melyek elrejtik az IP címedet netezés közben, de a szolgáltató lát téged,s felsőbb parancsra simán kiad rólad mindent a "nagytestvérnek”. Te még mindig azt hiszed, biztonságban vagy? A 21. században élsz, ahol a regnáló hatalom csak úgy marad hatalmon, ha mindent tud rólad. S hidd el, te, mint egyszerű felhasználó nem bújhatsz el.

Vannak persze trükkök, melyek korlátozzák a hatóság kémkedésének lehetőségét; kártya helyett mindenütt fizethetsz készpénzzel; nem használsz mobiltelefont, vagy csak a feketepiacról származó hamis, kártyásat; csupán közösségi, afféle netkávézókban lépsz fel a világhálóra, persze csak ott, ahol nem figyel biztonsági kamera, vagy a számítógéped elé legalább egy, tűzfalnak használt szervergépet kötsz, ami csupa hamis adatot küld szét rólad, vagy rajzással, esetleg tor programmal kapcsolódsz a hálóra. De még így sem lehetsz biztonságban, hiszen előbb vagy utóbb hibát ejtesz, s nyomokat hagysz hátra, amiből aztán felgöngyölítik egész működésedet. Megcsípnek, na, ha akarnak! Mert nem vagy te észak koreai beépített ügynök, aki sok száz bitcoinért zsarolhatja áldozatait. Épp most ment fel 4800 dollár fölé az árfolyama. Azokat a kiberbűnözőket -nagy valószínűséggel- sosem fülelik le, védi őket a kimdzsongun.

Szóval, mindezek után azt javaslom, nyugodtan regisztrálj a Facebookra, hadd írjak neked levelet a „meszendzseren”, meg aztán ezt az írásomat is ott tudod csak elolvasni.

 

nem_vagyok_a_f_bookon.jpg

Szólj hozzá

izébigyók