2017. dec 08.

Sz*rospapírból aranyat - vagy majdnem

írta: Clodovicus S. Carolus
Sz*rospapírból aranyat - vagy majdnem

Néhány esztendeje Hollandiában tölthettem pár napot. Igaz, munka ügyben jártam, de azért volt idő egy kicsit turistáskodni is.

Azt hamar észrevettem, hogy a hollandusok szeretik a kerékpárokat. A macskaköves utcákon száguldva és csörömpölve közlekednek, aztán céljukhoz érve csak letámasztják a drótszamarakat, többségét le sem zárják. S nem lopja el senki. Ott áznak a gyakran nekiszitáló esőben, némelyik műszaki állapota igen elkeserítő, de nem érdekli őket.
Az igen jelentős számú bringásnak -ahol csak lehet- kiváló minőségű kerékpárutakat építenek, főleg azokra a szakaszokra koncentrálva, ahol másokkal is osztozniuk kell a közlekedésben. Az útépítés ott is sokba kerül, (persze közel se annyiba, mint idehaza) viszont folyamatosan kísérleteznek az olyan megoldásokon, amiben úgy lehet karcsúsítani a költségvetést, hogy a minőség közben nő. (Pár éve meginterjúvoltak egy osztrák útépítő mérnököt arról, hogy vajon Magyarországon miért fagynak szét olyan gyakran az utak. A válasz rövid volt és tömör: Mert a magyarok kilopják belőle az anyagot. Azt meg én teszem hozzá: az átadó ünnepségek és a haveroknak fizetett prémiumok egyre többe kerülnek.)

Hollandiában több ágazat és hivatal fogott össze a probléma megoldására, így néhány éve már működik a VANA rendszer, melyben a használt cellulóz újrahasznosítására fektették a hangsúlyt.

Cellulóz
Varázslatos anyag, mert sem vízben, sem savban, sem lúgban nem oldódik. A Föld nevű agyonszennyezett bolygó leggyakoribb szerves anyaga. Talán a papír előállítására használnak belőle a legtöbbet, főleg a wc papír alapanyagául szolgál. A civilizált, angol vécés országokban elég sokat használnak belőle. Egy közepes város minden bizonnyal több száz kiló kakis klotyópapírt termel naponta, ami a szennyvízrendszerbe kerül. Mivel nehezen vagy nem bontható, így a víz szűrése után szilárd hulladékként marad hátra, amit végül elégetnek.

A VANA rendszerben ezt az összegyűjtött „kakispisis” papírt fertőtlenítik, szárítják majd préselt illetve darált formában újrahasznosítják. Szigetelőanyagok, vagy a VANA rendszerben a kerékpárutakhoz kevert aszfalthoz adagolják. Így anyagot és energiát spórolnak. Az efféle utak sokkal nehezebben fagynak szét, tehát ritkábban kell őket felújítani. A felületük kissé ruganyosabb, így a kerékpárosok és kocogók komfortérzetét is javítja.
Az ázott wc és egyéb cellulóz alapú papírhulladék újrafelhasználásával csökken a szennyvíz tisztítási költsége, kevesebb vegyi anyag kerül a környezetbe, tehát arra is jótékony és költségkímélő hatása van.

Persze azonnal felmerül a kérdés. Itthon, mikor várható efféle pozitív irányú összefogás és fejlesztés?
Mivel a szennyvíz tisztítása, kezelése is túlszámlázott üzlet itt valakinek, aki a megfelelő helyen a megfelelő embernek a megfelelő összeget utalta át a személyes svájci avagy távol keleti bankszámlájára, így a válasz egyértelmű. Soha.

szarospapir-mix.jpg

u.i.: Egyébként meg azért előmoderálok, mert sok paraszt nem a témához szól hozzá, hanem halott felmenőimet vagy engem cseszeget. A kritikai basztatást ezután is megjelenítem, de a többit törlöm. Puszi, Pajtik!

Szólj hozzá

izébigyók