2018. jan 22.

Az első magyar keresztrejtvény

írta: Clodovicus S. Carolus
Az első magyar keresztrejtvény

Hivatalosan a világ első keresztrejtvényének az 1913. december 21-én az amerikai New York World című demokrata napilapban megjelent játékot tekintjük, melyet a játékos hegedűművész és újságíró: Arthur Wynne szerkesztett.

 (Egy városi mese szerint az első „keresztszó-fejtörőt” egy fokvárosi elítélt készítette a cellája falára rajzolva, s innen repült világhódító útjára.)

Nem kellett nagyon sokat várni a magyar megjelenésre, hiszen az első magyar „keresztszórejtvény” 1925. január 22-én jelent meg a Ma Este című újság 43. oldalán Kristóf Károly szerkesztésében. A helyes megfejtők között egy akkor igen népszerű társasjátékot egy Madzsongot sorsoltak ki.

Mielőtt megjelent volna az amerikaiból „magyarizált” változat, egy másik városi legenda szerint Kristóf leszaladt az EMKE kávézóba, hogy valakin „kipróbálja”. Ott éppen egy fiatal költő dedikálta verseskötetét, s amikor eléje került a furcsa rácsos ábra, nem igazán nyerte el tetszését. “Van nekem elég rejtvény az életemben!” Mondta, majd visszadobta a papírlapot. A fiatalembert úgy hívták: József Attila.

Ám a játék megjelenése mégis óriási siker lett. Hírességek is megszerették. Kosztolányi, Karinthy egyenesen rajongtak érte. Kristóf több keresztrejtvényt nem készített, átadta a lehetőséget előbb Kiss Juditnak majd pedig a későbbi rejtvénykirálynak Grätzer Józsefnek, aki Karinthy titkára volt.

keresztszo-1925.jpg

Vízszintesen olvasandó: 1. Egy fővárosi színház. 2. Szórakozóhely. 3. Laknak benne. 4. Érc. 5. Úri játék. 6. Állat. 7. Színházi kellék. 8. Külföldön sikert aratott magyar színmű. 9. Embert utánzó figura. 10. Háziállat. 11. Ismert budapesti filmszínház. 12. Keleti népfaj. 13. Fogoly. 14. Társas vállalat rövidítése. 15. Görög férfiszépség. 16. Szerb város. 17. Expresszionista művészeti lap. 18. Orosz folyó. 19. Az első ember párja. 20. Fényforrás. 21. Állat. 22. Budapesti kávéház. 23. Kérdőszócska. 24. Budapesti star. 25. Elem.

Függőlegesen olvasandó: 1. Magyar színpadi író. 9. Női név. 11. Időjelző. 18. Aki örökké vonz. 19. Földmíves szerszám. 20. Indulatszó. 21. Harmadik személy. 23. Feltételes szócska. 26. Férfinév. 27. Északi katholikus nemzet. 28. Golyós játék. 29. Testrész. 30. Menyasszony neve. 31. Kellemetlen meglepetés. 32. Ugrándozó lény. 33. Kínai cserjéből készült ital. 34. Gazdasági intéző. 35. Görög isten.

A vidéki napilapokban 1931-ben terjedt el a keresztrejtvény. Előbb a Hatvan és Járása 1931. május 24-i számában jelent meg a mai értelemben vett keresztrejtvény, melynek már minden függőleges és vízszintes sora számozott volt. Ráadásul itt egy 12 fordulós rejtvénypályázattal tették még izgalmasabbá a játékot.

A keresztrejtvénynek haszna is van, hiszen sok felmérés bizonyítja: bővíti a játékos szókincsét, fejleszti tudását, szélesíti látókörét, s játék közben új, érdekes tartalmakra is felhívhatja a figyelmet, vagy csak egyszerűen megnyugtatva kikapcsol.

Az orvosi kutatásban is helyet szorított magának. Megfigyelték, hogy idős korban rendszeresen játszott keresztrejtvény távol tartja az Alzheimer-kór, az öregkori elbutulás kialakulását.

Egyébként február 3-án is ünnepelhetünk, hiszen akkor van a Magyar Rejtvényfejtők Napja, ami a népszerű Füles magazin első számának megjelenési jubileuma.

keresztrejtveny_magyar_mix.jpg

 

Szólj hozzá

magyarország