2018. jan 28.

Canossa

írta: Clodovicus S. Carolus
Canossa

A Canossa-járás fogalma egészen az 1077-es esztendő január 28. napjáig vezet vissza. IV. Henrik német király nevéhez kötődik, akit VII. Gergely pápa kiátkozott.


schwoiser_heinrich_vor_canossa.jpgNa, ez így szimplán hangzik, nem árt egynéhány kiegészítés.


Az ezredforduló elején egyházi reformok kezdődtek -talán nem is épp ok nélkül-, s a hatalomra jutó VII. Gergely kijelentette, hogy ő és eztán minden pápa a legnagyobb főnök itt e bolygón, még a királyok felett is uralkodhatnak. Ez kissé csípte a szemét az ifjú Henriknek, de ekkor még csak nemtetszését fejezte ki. Erre Gergely -tovább feszítve a húrt- pápai rendelettel megfosztotta a német püspököket méltóságuktól, persze nem éppen ok nélkül és a mindenkori püspökök kinevezését pápai jogkörbe helyezte. Na erre pöccent be Henrik -de nagyon- és a német püspökökkel együtt kiátkozta a pápát, mire az meg kiátkozta Henriket. Miután jól kiátkozódtak, nekifogtak a több évig tartó háborúskodásnak.
Ez nagyon nem tetszett a német főnemeseknek és igyekeztek rábírni Henriket a pápával való békekötésre. Valójában megzsarolták és arra kényszerítették, hogy három napon át az itáliai Canossa váránál, ahol VII. Gergely pápa időzött, darócruhában, mezítláb kérje bűnei alól feloldozását. Innen hát a Canossa-járás fogalma, az én olvasatomban a bűnbocsánatért elszenvedett színlelt vezeklés. E színjátékba a pápa is belement, visszavonta a kiátkozást, de Henriken ez már nem segített. Belső viszályok, az ellenkirállyal való viaskodás, a szászokkal vívott harc, mely után a pápa újra kiátkozta, majd ellenpápa választása II. Kelemen személyében. Ez a Henrik még ekkor sem bírt magával, háborút indított Itália ellen, de nem sok sikerrel, majd pedig az ellenpápával császárrá koronáztatta magát. Közben kisebbik fia is megunta már apja hülyeségeit, összefogott a főurakkal és Henriket -ezt az agresszív, aberrált szexmániás őrültet- megfosztották hatalmától. A börtönéből még megszökött ugyan, de -minden valószínűség szerint fia parancsára- az utána eredő katonák megölték. Senki nem siratta, senkinek sem fájt. Mivel kiátkozott volt, teste csak később, a feloldozást követően kerülhetett a császári sírboltba.

Szólj hozzá

történelem