2018. feb 06.

Wheatstone

írta: Clodovicus S. Carolus
Wheatstone

A technikai tudomány legendás nagyjai között csak kevesen akadnak olyanok, kiknek felfedezései, találmányai átíveltek századokon, s közvetve vagy épp közvetlenül hatással lettek, vannak jelenünkre.

Szerencsés lehet az a tudós, akinek akár csak egy efféle fejlesztése lehet, s az már igazi csodának számít, ha egyszerre több különleges technikatörténeti esemény kapcsolódik nevéhez. Nos, Sir Charles Wheatstone egy ilyen tudós volt. 1802. február hatodikán született a viktoriánus Angliában. Mivel szülei hangszer és kotta üzletet működtettek, ezért már gyermekkora óta érdekelték a hangok, a muzsika, s annak különleges fizikai jellemzői. Imádott tanulni, falta a könyveket. Zsebpénzének jelentős részét is ezekre költötte, mígnem egyik nap Volta, az elektromosságról szóló műve akadt a kezébe. Ezzel elkötelezte magát a tudomány mellett, s ha életének voltak is kacskaringós időszakai, végül a fizika professzora lett.

Találmányok
Eleinte nem mert nagyot álmodni. Mivel hangszerek közt élt, kifejlesztett egy harmonikát, amit ma angol harmonikának avagy concertinának hívnak és még mindig közkedvelt hangszernek számít. Például a The Tiger Lillies zenekarban Martyn Jacques kezében néha egész jól megszólal.

Ettől még persze nem esik hasra a tudományos világ, viszont Charles Wheatstone kísérleti fizikusként megismertette az emberiséget a 3D-s képlátással, s azzal a ténnyel, hogy ezeket a képeket mesterségesen is elő lehet állítani. De még ez sem az, amire az akkori tudós társaság komolyabban felfigyelt volna. Viszont William Cooke-kal kifejlesztették az elektromos távírót, ami egycsapásra híressé tette. 1837-ben a már továbbfinomított, mágnestűs verziót szabadalmaztatták, ami nagyon gyorsan az egész világon elterjedt. Ő alkotta meg hozzá a lyukszalagot, ami később, a számítástechnika őskorában is fontos kiegészítőnek számított. Már ezzel beírta magát a nagy tudósok nevei közé, de ekkor előállt a Wheatstone-híddal. Ez nem egy közönséges híd. Nem a közlekedésben, hanem az elektromosságban van szerepe. Mivel ahhoz nem értek, így konyhanyelven csak annyit mondhatok, hogy a Wheatstone-híd az elektromos ellenállások mérésére szolgál. Azok meg ugye elég fontosak egy elektromos berendezésben - is.

Mindezek után nem csoda, hogy angliai és külföldi neves tudós társaságok is tagjaik közé választották; kapott egy rakat díszdoktorit meg kitüntetést és még Viktória királynő is lovaggá ütötte.

Magánélete -szinte- eseménytelenül zajlott. Korán elhunyt feleség és öt gyermek. 1875 őszén Franciaországba utazott, hogy távíróját népszerűsítse. Csúnyán megfázott és a tüdőgyulladás elvitte az élők sorából.

wheatstone-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem