2018. feb 11.

Chattanooga Choo Choo

írta: Clodovicus S. Carolus
Chattanooga Choo Choo

A Sun Valley Serenade című 1941-ben készült Amerikai filmben hangzott fel először az a dal, mely később igazi zenei történelmet írt.

E dal volt a világon az első, mely 1942. február 11-én aranylemezzé vált, hiszen az RCA kiadó csaknem egy év alatt 1 millió 200 ezer darabot adott el belőle.
Eredeti szerzője Harry Warren, a szöveget pedig Mack Gordon alkotta. De a világhír felé kétségtelenül Glenn Miller világhírű dzsessz zenész és muzsikustársai repítették.

 chattanooga_choo_choo-mix.jpg

A Chattanooga Choo Choo című szám még ma is frissnek hat, s csak kevesen tudják, hogy maga a Chattanooga egy város nevét takarja, ahol valaha remek kisvasúthálózat működött. A szó cseroki indián eredetű, s „jó fogást” jelent. De így hívták később azt a gőzmozdonyt is, melyet lelkes hagyományőrzők mentettek meg és állítottak ki a mára már megszűnt Chattanooga-i vasútállomáson. Az Egyesült Államokban abból az ici-pici múltjukból igazi történelmet alkotnak, míg nálunk a gyönyörű és hatalmas történelmünkből ici-pici, szégyenlős múlttá rombolunk mindent.

Szólj hozzá

művészet music