2018. már 26.

B&W Photography apps

írta: Clodovicus S. Carolus
B&W Photography apps

vagyis az én ötösfogatom.

Amikor sok-sok évvel ezelőtt még a Smena 8M-et kattintgattam, eszembe sem jutott, hogy egyszer majd újra divat lesz a fekete-fehér fotózás, a nem túl tiszta képek készítése, és a borzalmasan elrontott fotográfiák csaknem negyven év múltán a művészi retro kategóriába kerülnek. Tehát újra feltalálják a spanyolviaszt, ahogy azt mondani szokás.

Kissé egyoldalú válogatásom kirekeszti az „ájfonos” és a még létező „vindózos” telefonok használóit, de bátran teszem ezt, hiszen számukra is bőven akad fórum, ahol tájékozódhatnak a témában. Bár az almás „telók” nekem almásak, mert saját felhasználóik szerint is, több a gondjuk, mint a kis zöld robotosoknak, s ezzel a régi vitát, hogy ugyan melyik a jobb, lezártnak is tekintem. Egyébként is divat szenvedni.

Szóval -az egyébként ék egyszerűségű- Smena 8M fölött eljárt az idő, már rendes filmet se kapnék bele, bár az öreg masinám biztosan működne. Viszont új időknek új dalai vagyis szavai szólítottak, s így inkább a Google Play áruházban néztem körül, hogy ugyan mi a helyzet a B&W Photography apps témában, vagyis olyan alkalmazásokat kerestem, melyek kizárólag vagy elsősorban a fekete-fehér fotózást szolgálják, s ha lehet, akkor ezt ingyenes formában teszik. Tudom, hogy országunk csupa szakemberből áll, akik magas fokon értenek a tudomány, a sport, a technika és nem utolsó sorban a művészetek különböző ágaihoz, akik szemhunyásnyi idő alatt, pengeéles logikával mindenről megmondják a tutit, akiknek IQ (nuku) szintjük messze ver minden létezőt és mérhetőt - példa rá mélyre értékelhető bejegyzéseik sora és hozzászólásaik két bittel számosítható minősége.

Ámde, vannak néhányan, köztük magam is, akik tudják, mennyi mindent nem tudnak, s az idő rövidsége miatt (a kiszabott idő átlagos) nem is fogják tudni bepótolni hiányosságaikat -úgymond- utolérni önmagukat. Viszont nyitottak mindenre, még arra is, amiről már esetleg hallottak, vagy olvastak valahol, de befogadóak az újdonság erejével ható információkra is. Nos, Őket kívánja szolgálni e szerény bejegyzés, melynek hosszú bevezetője csupán a szófos*si kényszerem eredménye. Ígérem, innentől kezdve szűkszavú, szigorúan lényegre törő leszek, ami persze kapitális lódítás, s csupán a megnyugtatás végett írtam le. Lássuk a medvét, vagyis a fellelt fotós alkalmazásokat, az én ötösfogatomat.

 

1. BlackCam

Nagyon sokan letöltötték az ingyenes verzióját és több mint a felük öt csillaggal jutalmazta.
Az tény, hogy számtalan beállítási lehetőséget tartalmaz, de közöttük sok bizony fizetős, s az eredmény nem igazán győzött meg arról, hogy használjam és prémium felhasználás végett érte plusz pénzt fizessek. Elárulom: néhány évvel ezelőtt a régi mobilomon az akkor újdonságként szereplő app még sokkal jobb volt. Szóval, számomra felejtős. Három csillag.

 

2. Hypocam

Eredetileg Olaszországban kezdődött a fejlesztés, aztán valamiért francia lett. Ahogy kihámoztam, a BlackCam régi kódját vették alapul és azt fejlesztették tovább. Az ingyenes verzió is érdekes, ráadásul csalafinta, ami némi értetlenséget okoz a használói között. A fotózás előtt csak alapbeállításokat végezhetünk. A felvétel elkészülte után a kép -hacsak nem változtattunk az alapokon- akkor a saját fotótárába kerül. Itt választhatjuk ki további effektezésre. Ezek száma nem túl sok, de alapnak elég. Ha fizetünk érte, akkor bővíthetjük a csomagjaink számát, de átlagos felhasználónak elég az, ami van. Ha készen vagyunk a simításokkal, akkor a telefonunkon használt képnéző számára is elérhetővé tehetjük. Na ez a lépésé nincs leírva, s így hiszik azt a felhasználók, hogy hiába kattintgatnak, a kép nincs sehol. Pedig az olvasás tudománya -egyébként- elsajátítható. Öt csillag, de csak szerényen.

 

3. Lenka

Régi telefonomon sokáig kedvencként tartottam számon, mert alapvetően egyszerű volt, használható, s mégis jó képeket lehetett vele csinálni. Ha jól emlékszem, akkor a megjelenésekor a fejlesztői a Leica kompakt fényképezőgépek „motorját” vették alapul. Bocsi, ha nem így volt, de minden esetre a szerethető appok listájára tettem, pedig alapvetően szegényes készlettel és beállítási lehetőségekkel rendelkezett. Ráadásul az új telefonomon a beépített Leica mellett azért gyöngécskének bizonyult.
De! „Eccercsak” eltűnt a Google Play polcairól. Utolsó verziója a v1.0.24 még ingyenesen letölthető itt-ott. Szóval akinek nincs a masinájában egy csipet Leica, annak ajánlható. Három csillag.

 

4. NeroCam

A története az 1.0-ás verzióval -úgy tűnik- véget is ért. Kár, mert egy szerethető alkalmazás, ráadásul nem akar több lenni, mint ami. A vele készített képeket 15 lényegesen elkülöníthető effekttel módosíthatjuk, melyeket tovább finomíthatunk. A beépített böngészőben már létező fotóinkat is átvarázsolhatjuk -mondjuk ez a többinél is lehetséges, de hadd dicsérjem már pluszban- és a lehetőségek közül a közvetlen megosztás se hiányzik. Bár a vele készült képek nem éppen tűélesek, -valaha a Smena 8M se büszkélkedett ezzel a képességgel- de mindezek ellenére igenis szerethető alkalmazásról van szó. Bosszantó momentumként, ahogy a többi ingyenes app esetén is a reklámok megjelenése jegyezhető meg, de ez a wifi vagy online kapcsolat megszakításával elkerülhető. Nekem most majdnem öt csillag.

 

5. Beépített. Vagyis a Huawei P9 és a Leica közös csemetéje.

Ezzel senkit nem untatok. A monokróm módban lép elő, s ha komolyak a szándékaink, akkor érdemes manuális módban az ISO-val és a záridővel bíbelődni. Viszont a nagyon közeli fotózás esetén a fókusz kissé elhasal. Abban a BlackCam jobban teljesít, vagyis bocs, abban az az ügyesebb. Ötös.

 

Zárszó. Nosztalgiával gondolok vissza a Smena 8M és a Praktica fényképezőgépekre, mert megtanítottak arra, hogy mindig ki kell várni a megfelelő pillanatot. Hiszen a nyers filmtekercs drága volt, az előhívás körülményes. Amúgy pedig a jó képek elkészüléséhez elég közel kell menni a témához. Ja, ezt a Capa mondta, de én is így gondolom.

smena8m-mix.jpg

Szólj hozzá

android