2018. ápr 02.

Igaz mese a csizmadia fiáról

írta: Clodovicus S. Carolus
Igaz mese a csizmadia fiáról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény csizmadia. Dolgozott az látástól vakulásig, de alig tudta eltartani a családját.

Szerette volna, ha egy szem fiacskája tanult, művelt ember lesz, ezért a szegény csizmadia válogatott könyvekből csinos kis könyvtárat állított össze. A felesége nem nézte jó szemmel ténykedését, folyton csak Istenhez fohászkodott. Aztán a szegény csizmadia kilehelte lelkét, s az öt esztendős fiára csak a szegénységét és a könyvtárát tudta hagyni. A fiúcska kimaradt az iskolából és dolgoznia kellett, de minden szabadidejét olvasással töltötte. Néhanapján egy vándor színtársulat is eljutott a városkába, s a fiúcska hatalmas örömmel váltott jegyet annak előadásaira. Nagy szerencséjére a városi patikus maga mellé vette tanoncnak, s mivel eszes fiú volt, gyorsan tanult.

Amikor éppen nem akadt semmi tennivaló, kiállt a patika elé és szóba elegyedett a járókelőkkel. Csakhamar kis társaság gyűlt köréje, mert mesélt azokról a dolgokról, amiket olvasott.

A patikus végül kiadta segédlevelét, s ekkor elhagyva szülővárosát a fővárosba ment. Megkereste a színházat és felvételét kérte a tánckarba. Mivel a direktor mulatságosnak találta a fiú küllemét, így szerződést ajánlott neki. Mindenki megszerette a szegény ámde eszes fiút, s ahol csak tudták, támogatták. Ügyeskedett a tánckarban, énekelt a kórusba, s kisebb szerepeket is kapott. Közben maga is írásra adta a fejét, lírai novellái, tréfás, csípős, politikai versei már megjelentek itt-ott, s a kor híres irodalmárai kezdtek felfigyelni rá. A színház társulata anyagilag is támogatta, így lehetősége nyílt a továbbtanulásra. Nekivágott a nagyvilágnak, s néhány híres egyetemen is jelesen vizsgázott. Ekkorra már sikeres íróvá vált, regényeit, kalandos, színes útleírásait sok országban kiadták. Maga is megtanult néhány világnyelvet, de szíve csak hazahúzta.

Mindössze harminc éves volt, amikor egy kiadó biztatására meséket kezdett írni. Nem voltak ezek olyan hagyományos gyermekmesék, de mindegyik elnyerte az olvasótábor elismerését. 27 esztendőn keresztül csaknem 24 kötetnyi mesét írt, s ezek a történetek igazi világhírt hoztak neki. A szegény csizmadia fia egycsapásra királyok oldalán találta magát, s azokkal az előkelőségekkel parolázhatott, akiket két évtizeddel korábban még gúnyosan kifigurázott írásaiban.

Gazdagság és jólét vette körül, de a folyton áhított szerelem, sosem talált rá. Kissé bolondos, bogaras agglegényként fejezte be földi életét. Itt a vége, fuss el véle, aki tudja, mesélje.

Csakhogy mindez nem kitalált mese, de nem ám! A fentebb leírtak pontosan fedik Hans Christian Andersen, a híres Dán meseíró életrajzát. Emlékezete is világméretű, mert születésének napja (április 2.) megegyezik a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napjával. 

Mi, a -CHIP-Színház- legutóbb a Császár új ruhája című mesét dolgoztuk fel, mely sikert arat kicsik és nagyok körében. Legközelebb április 20-án, pénteken a győri Gyárvárosi Fiókkönyvtár és Közösségi Házban, délelőtt 10 órakor lesz látható.

andersen-mix.jpg

Szólj hozzá

irodalom színház művészet