2018. ápr 29.

Burning Man-2018, nem is akartam írni róla, de...

írta: Clodovicus S. Carolus
Burning Man-2018, nem is akartam írni róla, de...

Az idei Burning Man alapgondolata az „I, robot” lesz, egy kissé szomorú aktualitással, mert az igen népszerűvé nőtt fesztivál megálmodója idén már nem lehet ott a bulizókkal, amikor a hatalmas faembert elöntik a lángok.

Eredetileg nem is akartam írni az egészről, pedig 2013-ban talán az elsők között voltam, akik hírt adtak erről a 21. századi nagy happeningról. De most, hogy Larry Harvey, az egész megálmodója már odaát van, megérdemel néhány gondolatot.

"Ha a találkozónkra elhozod a lelkedet, talán megérzed azt a valamit, amit régóta kerestél; s ha egy kicsit megnyitod a szívedet, akkor olyan dolgokat is látni fogsz, amelyeket el sem tudtál képzelni.”

          Larry Harvey (1948-2018)

Szóval. Hogy mi is ez a Burning Man? Az ötlet Larry Harvey író, képző- és életművész, filozófus fejében született meg 1986-ban. Tiltakozásul szánta a művészet a szabad gondolat, az érzelmek és az emberiséget segítő technológiák fejlődésének korlátok közé történő szorítása ellen - művésztársaival a tengerparton elégettek egy bazi nagy, faszerkezetű emberszobrot.

Ez mára egy többnapos (aug.26.-szept.03.) happeningé, igazi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, mely egy 70 ezer nézőt becsalogató, csaknem 20 millió dolláros projekt keretein belül kerül megrendezésre. Helyszíne Black Rock City kiszáradt sivataga Nevadában, ahol e pár napra futurisztikus, különös város nő ki a földből, hogy helyet adjon a nagy rituálénak, a művészet, az önkifejezés, az érzelmek elképesztően tomboló egyesülésének, hogy aztán az utolsó napon a legalább 10 méter magas „stick figure” elégetésében csúcsosodjon ki.

A fesztivál felszabadító tiltakozás, afféle XXI. századi hippi találkozó, ahol a test, a szellem és a gondolat szabad keveredését élheti át, aki vállalja az egyéb nehézségeket. (Nappal 40 fok, éjjel 10)

Ráadásul az egész rendezvényt eddig sikerült távol tartani a szokásos profitorientált gondolkodásmódtól. A fellépők, a kiállítók min-mind fizetség nélkül, afféle cserekereskedelmi megoldásokkal lehetnek jelen. Na persze -ahogy az amcsikat ismerem- azért biztosan megoldják a busás haszon kérdését is.

Mint már említettem, az idei fesztiválnak is lesz témája, mely az I, robot címet viseli. A gondolatot, a benne rejlő veszélyeket igyekeznek minél több oldalról bemutatni, felnyitva ezzel további Pandora szelencéket, melyekből újabb, a témába és húsba vágó kérdések bukkannak elő.

Itt újra és újra átfogalmazódnak a robotika törvényei, melyeket hajdan Isaac Asimov orosz származású író és biokémikus fogalmazott meg egyik novellájában:

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Asimov egy emberi intelligenciára alapozta elméletét, úgy gondolta, hogy az erkölcs, a morális viselkedés csakis érzelmi töltéssel lehetséges. Azóta mindez már-már felülíródott, s a 2018-as Burning Man fesztivál igyekszik mélyebbre ásni e gondolatokban. A mesterséges intelligencia fejlődésével felmerülhet a kérdés, hogy az ember és robot kapcsolatában végül ki fogja elfoglalni az uralkodói szerepet?

Már most is láthatóak olyan jelek, melyek a nem túl örömteli világot vetítik elénk. Elég ha csak arra gondolunk, hogy egyes emberek milyen érzelmi, „mélytudati” szinten ragaszkodnak okosnak mondott mobileszközeikhez.

Gondoljunk csak bele, hogy a 2001: Űrodüsszeia című filmben szereplő szuperszámítógép a belé programozott projekt végrehajtása közben az embert egy elpusztítandó vírusnak bélyegzi meg, s mindent meg is tesz ennek értelmében. S mindezt Arthur C. Clarke 1968-ban, -vagyis pontosan 50 éve- írta Stanley Kubrick filmrendező megrendelésére.

Lehetséges, hogy a minél tökéletesebb robotok megalkotásával éppen saját ellenségeinket teremtjük meg? Most még senki nem tudja a hiteles választ, de az idei fesztiválon igyekeznek megtalálni.

Idén is, a rengeteg egyéb projekt mellett, épül egy szellemi központ, egy templom is, mely terveiben, megvalósításban esszenciálisan tükrözi a fő mondanivalót. A Galaxia egy fából készült spirális, az ég felé keskenyedő építmény lesz. Az elemek között függőágyakat feszítenek ki, hogy az abban pihenőknek minél spirituálisabb élményben legyen részük.

burningman2018-mix.jpg

 

Szólj hozzá

izébigyók