2018. máj 06.

Penny Black

írta: Clodovicus S. Carolus
Penny Black

1840-ig az Egyesült Királyságban és másutt is a postai szolgáltatást kizárólag készpénzben fizették.

Mértékét a küldemény lapszáma és a kézbesítési hely távolsága határozta meg. 1840. május 6. napja után viszont már lehetőség (kicsit később kötelező lett) nyílt bélyeggel is ellátni a levelet, jelezve azt, hogy a küldemény kézbesítési költségét előre rendezték. Ez a bélyeg volt a világ első hivatalos postabélyege, neve Penny Black.

Akinek van belőle otthon egy példány, az nyugodtan vehet egy világ körüli utazásra szóló jegyet, mert a bélyeg árából még arra is futja. De örömmel veszem, ha egyszerűen nekem ajándékozza ;)

A bélyegből 68.808.000 darabot nyomtattak, de jelentős részük megsemmisült, ám a meglévők közül -kiadástól függően- darabjáért akár 50-60 millió magyar forintocskát is el lehet kérni. Ha persze egy egész sorozat van belőle, akkor már nyugodtan fel lehet mondani a munkahelyen is.

A bélyeget Charles és Frederick Heath tervezte egy korábbi, Viktória királynőt ábrázoló rajz alapján. Nyomtatását, mint sok későbbi bélyeget és drága értékpapírt előállító Perkins Bacon értékpapírnyomda vállalta fel. A fekete bélyegecskének mindössze egy év adatott, mert belátták, hogy a vörös érvénytelenítő pecsét alig látszik rajta, plusz a vörös festéket könnyedén eltávolíthatták, így a bélyeget újra fel lehetett használni. Egy esztendő után a bélyeg színe vörösre váltott, az érvénytelenítő pecsét tintáját pedig feketére cserélték.

first_stamp.jpg

Szólj hozzá

történelem