2018. jún 11.

Andrásvágó

írta: Clodovicus S. Carolus
Andrásvágó

Ennél idiótább cím nem jutott most eszembe.


Szóval arról van szó, hogy néha beajánlok egy-egy utamba kerülő hasznos programot, amit eredetileg Windowsra vagy épp Androidra fejlesztettek.

Úgy esett, hogy a legutóbbi Színjátszó Találkozó díjátadásán egy lelkes apuka bekapcsolta a kameránkat -utólag is köszönet érte- így rögzítésre került e kedves, majdnem egy órás ceremónia. Mivel elég nagyméretű lett a file, ezért arra gondoltam, hogy a végleges vágás előtt valamilyen egyszerűbb videóvágóval előkészítő vágásokat, afféle fejszehasításokat fogok végezni. Ehhez kerestem és találtam egy majdnem ingyenes programot, amit a gyártója a Bandicut névre keresztelt.

bandimix.jpg

Működése -gyakorlatilag- faék egyszerűségű. A kiválasztott filmet behívom és már indítható is a vágás. Csúszkával, vagy időzítve megadható a tól-ig tartomány, s ha egyetlen filmen belül több szegmens (részlet) is kell, akkor azok esetében ugyanígy kell eljárni. Ha részünkről kész, akkor megadhatjuk, hogy a kiválasztott részleteket külön, vagy egyben szeretnénk megkapni, s ha ez megvan, akkor indulhat a konvertálás, ami igazából egy virtuális csalás, hiszen úgy készül el az új filmecskénk, hogy valójában az eredeti minőség cseppet sem romlik. Az ezzel előkészített anyag aztán mehet a végleges, egyéni igényektől függő vágóprogramba, ahol már több lehetőség adódik a szöszmötölésre.
Ám a Bandicut két másik funkciója is használható. Már meglévő videókat képes minőségromlás nélkül összefűzni egyetlen filmmé. Vagy ha egy filmből csupán a hangsávra van szükségünk, tőle azt is megkaphatjuk mp3 formában.

A program -egyelőre- csak Windows rendszereken működik, viszont magyarul is „beszél”. A regisztrálatlan, vagyis ingyenes verzióban a kész videó elején vízjelet kell elviselni, de ha megvásároljuk a használati díját (29 dollár-7.900 Ft), akkor ezt elfeledhetjük.
Jelenleg legegyszerűbben saját honáról lehet elérni: https://www.bandicam.com/bandicut-video-cutter/hu/

Ha nagyon gyorsan kell egy nagyobb film apró részlete, akkor ez a szoftver tökéletes célszerszám lesz. Öt csillagot ér. *****

Szólj hozzá

izébigyók