2018. sze 17.

Száll a kakukk...

írta: Clodovicus S. Carolus
Száll a kakukk...

1935. szeptember 17. La Junta, Colorado állam.

Itt születik a sokak szemében egyregényes írózseni: Kenneth Elton Kesey - másként: Ken Kesey. A fiúcska boldog és gondtalan gyermekéveit szülei jól menő farmján éli - szabad, zabolátlan természete itt alakul ki. Később -az iskolai évek alatt- épp ebből akadnak magatartásbeli gondok. Nagy mókamester, csínytevő, akit a sport és a színészkedés érdekel.
A Stanford Egyetemen -ahol később azok a furcsa kísérletek zajlottak- kezd el írogatni, de igazából nem tartják tehetségesnek. Az egyetemen ismerkedik meg későbbi feleségével is.

Aztán -hogy pénzt szerezzen- a CIA által felügyelt MKULTRA gyógyszerkísérleti alanya lesz, ahol az LSD, a meszkalin, a kokain, psilocybin és DMT hatását vizsgálják. Később, ugyanitt -a Menlo Park Veterán Kórházban- ápolónak áll, így betekintést nyer az orvosok, ápolók és betegek világába is. Ekkor írja meg élete nagy regényét a Száll a kakukk fészkére címmel, mely elhozza számára a világsikert.

kesey-01.jpg

„Miközben írtam, magam sem hittem, hogy ekkora nagy sikere lesz ennek a könyvnek.”


Egyszeriben kultuszfigurájává válik az akkori Amerikának. 1962 - áll a naptáron. Nekünk csak 10 évet kellett várni, hogy a regény magyarul is megjelenjen. Közben Milos Forman elkészítette a filmet is, mely 1976-ban Jack Nicholsonnak és Louise Fletchernek is Oscar díjat hozott. (Bár Kesey a főszerepre Gene Hackman-t szerette volna.)

Kesey ír még néhány regényt, de azt a sikert már nem éri el. Vásárol egy buszt, színesre pingálja, s beutazza vele Amerikát. Zenészek (Grateful Dead), életművészek (Neal Cassady, Jack Kerouac, Allen Ginsberg ) csatlakoznak hozzá, ahol csak megállnak, óriási bulikat csapnak.
Az igazi, a legendás hippi és beat korszak ez, amihez ő maga már kissé öregnek érzi magát. A különböző kábítószerek, az alkohol éveket vesz el életéből, s hiába a nagy utazás, írni már nem ír. Helyette menekül, majd marihuána birtoklás miatt öt hónapot börtönben tölt.

Kikerülve a hűvösről unalmas évek jönnek. Csak fia korai halála kapcsán olvasni róla, majd 1994-ben egy különleges, zenés műsorral eleveníti fel a hippi és beat generáció életérzéseit.

Súlyosbodó cukorbetegsége miatt májműtéten esik át, de szervezete gyenge, s már igazából életereje is elhagyja. 2001. november 10-én, 66 évesen távozik az örök vadászmezőkre.

Fő művét számtalan nyelvre lefordították, Dale Wasserman színpadi adaptációja pedig bejárta a világ színpadait. (Szerencsére jómagam is találkoztam vele néhányszor.) Művének fő gondolatai máig megválaszolatlanok, s ennek így is kell maradnia. Ki az őrültebb ebben a bolond, felfordult világban? A rács melyik oldalán álló a szabadabb?

kesey-02.jpg

Szólj hozzá