2018. dec 09.

Az első programozónő

írta: Clodovicus S. Carolus
Az első programozónő

Ki volt az első női programozó?


Lord Byron a nagy költő lánya, Ada Lovelace.
Hogy ez egy kapitális marhaság? Ne hidd, kedves kis olvasóm.
Ada Lovelace (született: Augusta Ada Byron) 1815. december 10-én született Londonban. Édesanyja Annabella Milbanke, apja pedig a kor ünnepelt botrányhőse, a nagy angol költő: Lord Byron. Szükségházasságból született, de szerencsére örökölte szülei kiváló értelmi képességeit. Már korán megmutatkozott a természettudományok, a matematika iránti komoly érdeklődése és affinitása. Akkoriban nőknek szinte lehetetlen volt egyetemen tanulni, így magántanárok oktatták.
Házassága révén a legfelsőbb körökbe került, így a kor hírességeivel, a tudomány és a művészet kiválóságaival találkozhatott. Ekképp ismerkedett meg a matematikus Charles Babbage (1791.12.26.-1871.10.18.) feltalálóval, aki a számológépek tökéletesítésén fáradozott. Ebben a munkában vett részt Ada Lovelace, aki leginkább a berendezés második verziójának logikai, elméleti működésének tervein dolgozott. A differenciálgép, vagyis a mechanikai számítógép első példánya nagy volt és nehézkesen működött, a második verziója pedig csupán terv maradt. De ehhez készültek Ada leírásai, és első programjai, melyek alapötletét a szövőgépek lyukkártyás megoldásai ihlették.
A 19. század férfi-soviniszta társadalma persze nem tudott mit kezdeni a ténnyel, hogy egy nő okosabb lehet sok férfinál, így ahol csak lehetett, csonkították, elvették érdemét, s cáfolták a tényt, hogy az első számítógépes programot egy Nő írta.

A modern kor azonban igazolni látszik Ada Lovelace helyes matematikai következtetéseit, mert Babbage és Lovelace tervei alapján megépítették a differenciálgépet, mely tökéletesen működik. Adáról 1980-ban programozási nyelvet is elneveztek, s a kezdeti Microsoft termékek eredetiségét igazoló hologramos matricákon is az Ő arcképe volt látható.

Kifejezetten mulatságosnak tartották Ada kijelentését, hogy a differenciálgép a későbbiekben még akár zene komponálására is alkalmas lehet. Az nevet, aki utoljára nevet...

ada-mix2.jpg

Szólj hozzá

történelem kütyük izébigyók