2019. jan 16.

1998 Cam - Vintage Camera

írta: Clodovicus S. Carolus
1998 Cam - Vintage Camera

Időről időre -egyébként teljesen fölöslegesen- ajánlok itt néhány ingyenes, de használható, mobilkészülékekre szánt applikációt. Ez most szintén egy ilyen. Akit nem érdekel, lépjen tovább. Ne raboljuk fölöslegesen egymás idejét, ugyebár.

 Az 1998-as esztendőt tartják fordulópontnak azok a gyártók, akik a hagyományos fényképezőgépek mellé, vagy azokat lecserélve áttértek a digitális kamerák sorozatgyártására.

Beleásva a háttértörténetbe, érdekes információkra leltem, amivel semmi kedvem untatni kis Olvasóimat. Legyen elég annyi, hogy 1998-ra alakult ki az a digitális képalkotó és tároló technológia, aminek szuperfényesre suvickolt változatát ma is használjuk.

Egyetlen apró sztorit azért megosztok. Tudja, a kedves kis Olvasó, hogy mikor született meg az első digitális fényképezőgép? Nem kell „felütni” a Google nagy könyvtárát, inkább elárulom: 1975 decemberében készült el a Kodak műhelyében az első, működő digitális fotómasina, melyet Steven J. Sasson mérnök és csapata épített. Az eszköz úgy nézett ki, mint egy lencsével ellátott, walkman-nel hibridált kenyérpirító - egymás közt így is hívták az építői. Huszonhárom másodperc kellett ahhoz, hogy a -ma már viccesnek számító- tízezer pixeles állóképet rögzítse egy magnókazettára. Az első digitális fénykép még fekete-fehér volt és egy kisfiút ábrázolt a kutyusával. Az ötlet 1978-ban került szabadalom alá, ami csupán annyit jelentett, hogy a technológia nem került a süllyesztőbe, hiszen húsz év múlva már zsebben is hordható fotómasinák árasztották el a boltokat, ráadásul nem kerültek csaknem harmincezer dollárba és kompatibilisek voltak az akkori operációs rendszerekhez.

Szóval az 1998-as esztendő afféle sorsfordítónak is tekinthető. Hagyományos, vagy digitális, ez itt a kérdés?! Az esztendő hagyományos csúcskamerái a

Pentax K1000
Polaroid 600
Leika M6
Nikon FM10, N90S
Minolta Hi-Matic AF2

voltak, amelyek teljes egészében lefedték a nyugati piacot. Ezeknek -természetesen- léteztek keleti másolatai is. Igazán izgalmas lehetett az akkori ipari kémek dolga, akik a fejlett, nyugati technológiák terveit elcsenve „szolgálták” hazájukat.

Mára az egész nem érdekes, mert a digitális képalkotók beleépültek a telefonokba. Neves újságok szüntették meg sajtófotós osztályaikat mondván, a riporter a mobiljával is elkészítheti a szükséges képeket, amiket azonnal küldhet is a szerkesztőségbe. A pixelháborúk időszaka is lassan lecseng, elvékonyodott azon felhasználók rétege, akik a minőségre hajtanak. Már a „hagyományos” digitális fényképezőgépek sem annyira érdekesek, hiába a tükörreflex meg a dslr. A legolcsóbb is csaknem százezerbe kerül, a határ pedig a csillagos ég, de az igazat megvallva, alig érzékelhető a különbség a „mezei” kompakt gépekhez képest. Meg már ott a mobiltelefon, ami -sok esetben- sokkal többre képes, mint a legmenőbb fotómasina. Milliónyi alkalmazás segíti a képalkotót, ráadásul a felfogás is erősen megváltozott. A közösségi média, az ezekhez tartozó online rendszerek már nem is törekednek a hiperszupertökéletes végeredményre. Az a bizonyos kék „f” betűs - alapból lebutítja a képminőséget, de a cirádás „I” betűs szerényen beépített effektkészlete sem a kristálytiszta fotókra koncentrál. Talán nem is baj. Mert -mesterségesen ugyan, de- visszaad valamit, ami már elveszett. A tökéletlenség tökéletességét. A hajdan celluloidra rögzített és elrontott képek megismételhetetlen pillanatának hangulatát, a szemcsésséget, a véletlenül becsillant plusz fényeket, a mosott színeket, a Polaroid masinák nehezen újrakreálható hiányosságait. A programozók, a mobil-app gyártók versenye folyik épp: a digitális és mobil képalkotás területén ki tudja a legjobban visszaadni a hagyományos fényképek „hangulatát”. Akár almás, akár ablakos, akár robotos mobileszköze van az embernek, talál használható alkalmazást. Mivel jómagam Android-párti vagyok, meg aztán a harapásnyomos almás logóval ellátott és érthetetlenül túlértékelt készülékeket hamarosan úgyis kiszorítják az öreg kontinensről, ezért inkább ennek megfelelően ajánlok egy ingyenes, androidos alkalmazást.

Hahá, kibújt a szög a zsákból! Szóval e fentebbi írásmű nem más, mint bevezetője egy mobil applikáció ajánlásának? Válaszom: is. Hiszen a felvetett technikai téma, akit érdekel, akár újabb gondolatokat is ébreszthet.

Ha beírjuk a GooglePlay keresőjébe a „vintage camera” szavakat, akkor ezernyi találatot dob ki a rendszer. Nehéz a választás. Szerencsére az ingyenesek között is akad komolyabb applikáció, mely igyekszik magában egyesíteni a témában már megjelent programok előnyeit.

Az 1998 Cam - Vintage Camera app -látszólag- faék egyszerűséggel bír. A kezdetnek ez elég is lehet. Aztán „beljebb tipegve” rálelünk az 50-es effektkészletre, amit alapvetően egy időutazásnak is felfoghatunk. Bemutatja, hajdan mennyi hiba, mennyi „botlás” fordult elő a fotózáskor, mely „botlásokat” manapság szándékosan kell előállítani, hogy megszülessen a kép „retró” vagy épp „vintage” hangulata. A kis vietnami progi kikapcsolt nettel teljesen reklámmentes. Amúgy nem is próbáltam másképp. Alapból öt fő beállítási lehetőséget kapunk. Időzített fotózás, 4:3 vagy 1:1 képformátum, fénybeszűrődés, szemcsézettség, 3d-s elmosódás. Fölöttük aztán hosszan görgethetjük az egyéb effekteket, s megtaláljuk a további beállításokat is. Az egyik hozzászóló „rendkívül intelligens módon” megfogalmazott véleménye szerint az app helyett inkább igazi tekercsfilmre kellene fotózni. Valaha igazat is adtam volna neki, de közben a minőségi tekercsfilm gyártók többsége már tönkrement, de ha valahol találni is megfelelőt, az előhíváshoz profi módon értők hiánya komoly akadályt állít. Marad a digitális, „elrontva” vagyis effektezve különféle filterekkel.

Az 1998 Cam egy jól összerakott alkalmazás. Semmi fölösleges sallang. Azt kapjuk, amit ígér, de azt tényleg. Ráadásul a fotóalkalmazás nem csak a vele készített képeket képes használni, hanem a korábban mással készült képek is behívhatók, átalakíthatók. A végeredmény sohasem egy átlagos képet kreál, s tulajdonképpen pontosan ebben leljük meg a lényeget.

 1998camera-mix.jpg

Rendes legyek? Megnéztem, van-e valami hasonló almás telókra is. Éppenséggel akad, de Nekik bizony zsebbe kell nyúlni, mert ott semmi sincs ingyen. Nekik a 8mm Vintage Camera - applikációt illetve a CinemaFX for Video - programot ajánlom. Egyébként utálom az almás készülékeket.

Egyik sem teljesen olyan, mint a 1998 Cam, de különleges, a régmúltat felidéző hangulatú képeket lehet velük készíteni.

Szólj hozzá

android